Utemiljö

Boendet i hyreslägenhet består inte bara av den egna lägenheten. Det ingår i många fall också en balkong eller uteplats och kanske dessutom en härlig innergård som man delar med sina grannar.

Här följer några saker som är viktiga att tänka på, så att såväl du som dina grannar ska få ut det bästa av utemiljön där ni bor.

Balkong/uteplats

Balkongen eller uteplatsen är ditt ”extrarum” som kan användas till mycket trevligt, inte minst sommartid. Men tänk samtidigt på att ta hänsyn till dina grannar, så undviks onödig irritation. Här hittar du tips för trivsel på balkongen. Pdf, 436.7 kB.

Om du piskar mattor eller röker på balkongen riskerar smuts och rök att hamna hos grannen. Gör inte sånt på balkongen utan att kolla med grannen så han/hon inte störs. Av samma skäl vill vi att du använder el- eller gasolgrill om du ska grilla.

När det gäller fågelmatning, så får du lov att mata med en frömatare.

Vi vill också att blomlådor och annat som sätts upp hängs på insidan av balkongen.

Har du uteplats är du ansvarig för att den sköts och ser bra ut. Gräset ska klippas, ogräs rensas och den ska vara fri från skräp. Här kan du läsa om hur du ska sköta din uteplats. Pdf, 445.2 kB.

Gården

En fin och välskött gård gör mycket för intrycket och den allmänna trivseln. Låt oss därför hjälpas åt att hålla rent och snyggt! Var rädd om lekredskap, blommor, buskar och gräsmattor samt tänk på att nyplanterade växter är särskilt känsliga. Tänk på att på de flesta av våra gårdar och gångvägar finns det barn som springer runt och leker. Dessa ytor är inte anpassade för motorfordon!

Garage och p-platser

I de flesta områden finns det garage och p-platser för uthyrning. Kontakta bobutiken så får du besked om möjlighet och tillgång. I vissa områden är parkeringen fri och du betalar bara om du vill ha motorvärmarplats.

Tänk på följande när du hyr garage och p-plats

  • Du ansvarar själv för renhållning och snöröjning
  • Du får inte utföra reparationer som är störande, medför brand, annan skada eller medför intrång på annans garage eller p-plats.
  • Du ansvarar för att porten till garaget låses efter in- och utfart
  • Brandfarligt material får inte förvaras i garaget
  • Uppställning av husvagn eller husbil får inte ske på förhyrd p-plats
  • Om du säger upp ditt bostadsavtal upphör ditt garage- och p-platsavtal samtidigt

Här kan du läsa mer om hur parkeringen för boende fungerar.

Parkering

Det råder parkeringsförbud på samtliga gårdar i Vänersborgsbostäders bostadsområden. Däremot får du såklart parkera tillfälligt vid in- och utflyttning, samt om du behöver lasta tunga saker. Tänk på inte vara ifrån bilen mer än tio minuter, för det är den tiden parkeringsvakten bevakar bilen innan den bötfälls.

I många områden finns det bommar för att hålla gårdarna bilfria. Ibland behövs en speciell bomnyckel, medan det i andra områden fungerar med vanlig lägenhetsnyckel. Ta kontakt med din fastighetsvärd som hjälper till att låsa upp.

På besöksplatserna i området får endast besökande till de boende parkera. Här kan du läsa mer om hur parkeringen för besökande fungerar.

Studsmatta/trampolin

Många gillar att hoppa på en studsmatta. Innan du monterar upp en studsmatta ska du kontakta din fastighetsvärd för att få detta godkänt och läsa igenom vilka regler som gäller.

Som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder kan du ställa upp en studsmatta på sin uteplats förutsatt att den är hel och användbar. Studsmattan är säsongsbunden och får vara monterad mellan 1 april och 1 november. Det gäller även metallställningen.

Studsmattan får inte ställas på Vänersborgsbostäders ytor som är utanför uteplatsen.

Om Vänersborgsbostäder anser att skicket på studsmattan inte är okej eller att studsmattan utgör en störning i grannskapet förbehåller vi oss rätten att den plockas bort utan att man som hyresgäst har rätt att överklaga detta beslut. Du som hyresgäst ansvarar då för att den plockas bort.

Tänk på att du som hyresgäst blir ansvarig att återställa gräsmattan om den skulle bli förstörd på grund av att studsmattan har skymt solen under en längre tid.

Pool

Pool är ett trevligt inslag i vardagen sommartid och får lov att sättas upp på uteplatsen.

Vi tillåter uppblåsbara pooler upp till 500 L och som står på mark tillhörande lägenheten. Tömning ska ske på ett sådant sätt som inte riskerar skador på närliggande mark eller fastigheter.

Som poolägare är du juridiskt ansvarig om det skulle ske en olycka. Tänk på säkerheten, det kan vara andra som går in på tomten eller djur som faller i.

Undersök om din hemförsäkring täcker vid en eventuell skada om olyckan skulle vara framme.