Vänersborgsbostäder

Frågor och svar

På den här sidan hittar du svar på många frågor som ofta ställs till oss på Vänersborgsbostäder. Om du inte hittar svaret på din fråga kan du höra av dig till oss. Här hittar du kontaktuppgifter.

 

In och utflyttning

Jag ska flytta. Hur säger jag upp lägenheten?

– Eftersom ditt kontrakt är en juridisk handling kan vi inte ta emot din uppsägning via telefon. Du är välkommen att antingen besöka oss i bobutiken eller skicka in ditt kontrakt med påskrift om uppsägning. Klicka här för att komma till blanketten för uppsägning Pdf, 125.5 kB..

Hur lång är uppsägningstiden?

­– Uppsägningstiden är tre månader och tiden börjar räknas från nästkommande månadsskifte. Det betyder att om du till exempel säger upp lägenheten 17 mars börjar uppsägningstiden att räknas från 1 april.

Kan jag ta över ett hyreskontrakt?

– Det kräver vårt godkännande och att vissa kriterier är uppfyllda, till exempel att du verkligen haft ett samboende med den person du tar över lägenheten av. Klicka här för att läsa mer om överlåtelse.

Är det samma uppsägningstid även när jag flyttar till annan lägenhet hos Vänersborgsbostäder?

– Nej, då är uppsägningstiden två månader istället för tre.

Kan man överlåta sina köpoäng till någon annan?

­– Nej, det går inte. Du kan heller inte slå ihop din kötid med någon medsökande.

Jag vill stå med på min sambos hyreskontrakt. Går det?

– Nej, vi skriver inte till någon ytterligare på hyreskontraktet. Vill du däremot ha med ett namn till på dörren kontaktar du vår Felanmälan på telefon 0521-260 260, eller skapar en felanmälan via Mina sidor.

Jag ska jobba på annan ort under en period och skulle därför vilja hyra ut min lägenhet i andra hand. Vilka regler gäller?

– Du kan ha rätt att hyra ut i andra hand om beaktansvärda skäl finns. Ett tillfälligt jobb på annan ort kan vara ett sånt skäl. Men en andrahandsuthyrning kräver alltid Vänersborgsbostäders godkännande, och uthyrningen är alltid tidsbegränsad. Klicka här för att läsa mer om andrahandsuthyrning.

Vad innebär det att flyttstäda?

– Lägenheten ska vara i bra skick när du flyttar. Den som tar över lägenheten efter dig ska inte behöva börja med att städa. Det betyder att du måste göra en noggrann städning, inte bara av lägenheten, utan även av eventuella biutrymmen som balkong, förråd, garage och så vidare. Innan du flyttar ut gör vi en städbesiktning av lägenheten.

Expandera
Minska

 

Felanmälningar

Jag har blivit utelåst. Vad gör jag?

– Ring vår felanmälan på 0521-260 260. De kontaktar då vårt vaktbolag som kommer och låser upp dörren. För att de ska låsa upp krävs det att du är kontraktsinnehavare och kan visa legitimation. Kostnaden på 1 000 kronor betalas i efterhand via faktura.

Jag har fått skadedjur i min lägenhet. Vad ska jag göra?

– Vi har avtal med Anticimex som effektivt kan bekämpa skadedjur och förhindra spridning. Om du misstänker att du har skadedjur i din lägenhet ska du omedelbart ringa till Anticimex på telefon 075-245 10 00.

Jag måste felanmäla. Hur gör jag?

– Enklast gör du det via Mina sidor. Det går också att maila din felanmälan till felanmalan@abvb.se. Är felet mer akut ska du ringa oss på 0521 – 260 260. Numret funkar även efter kontorstid, då det kopplas vidare till Securitas.

Expandera
Minska

 

Söka lägenhet

Hur söker man lägenhet?

– När en lägenhet blir ledig publicerar vi den på hemsidan i sju dagar. Under den tiden kan du anmäla ditt intresse för lägenheten. När anmälningstiden har gått ut skickar vi ut erbjudande om visning till de fem personer med längst kötid som anmält intresse.

Hur ställer jag mig i bostadskön?

– Det gör du enkelt genom att registrera dig hos oss. Samma dag som du gjort det börjar din kötid att räknas. Det du sedan måste göra, för att inte falla ur kön, är att logga in på Mina sidor minst en gång var tolfte månad.

Hur lång är bostadskön?

– Vi har väldigt många som står i vår kö, men kom ihåg att alla inte har samma behov. När en lägenhet blir ledig får alla som vill anmäla intresse för den specifika bostaden. Då jämförs din kötid med alla andra som anmält intresse för lägenheten. Det betyder att till en lägenhet kan din kötid räcka till att placera dig först i kön, medan du till en annan ledig lägenhet kan hamna på en helt annan plats i kön.

Hur håller jag enklast koll på när lägenheter blir lediga?

– Om du har en e-post kan du välja att ha en prenumeration hos oss. Då kommer vi att informera dig via din e-post om det publicerats en lägenhet i det område eller i den storlek som du meddelat att du är intresserad av. Kriterierna lägger du själv in via Mina sidor. Tänk på att en prenumeration inte automatiskt anmäler intresse för lägenheten, det är endast en information.

Expandera
Minska

 

Övriga frågor

Min lägenhet är lite äldre. Kan jag räkna med att Vänersborgsbostäder kommer att renovera den?

– Vänersborgsbostäder har en löpande plan för den renovering vi gör. Varje år gör vi ett antal större så kallade stamrenoveringar, där vi byter kök, badrum och en del annat. Därutöver har vi ett löpande underhåll av våra fastigheter för att kunna hålla den fina standard vi vill. Om du som hyresgäst orsakat en skada som ligger utanför detta blir du däremot själv ersättningsskyldig. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med renoveringar och underhåll.

Kan man hyra garage eller p-plats i området där jag bor?

– I de flesta av våra bostadsområden finns det garage och/eller parkeringsplatser för uthyrning, medan det i vissa områden är fri parkering. Ring vår Uthyrning på 0521 – 260 260 om du vill hyra bilplats.

Hur fungerar snöröjningen hos Vänersborgsbostäder?

– Vi har som målsättning att röja undan snön och sanda för våra hyresgäster så fort vi kan. Mer om hur vi prioriterar när vi snöröjer kan du läsa här.

Jag tycker det är kallt i min lägenhet.

– Som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder ska du ha tillgång till 20-21 grader i din lägenhet. Klicka här för att få några tips på vad du själv kan göra för att få optimal inomhustemperatur. Om du fortfarande upplever att det är kallt rekommenderar vi att du mäter temperaturen. Sätt en termometer mitt i rummet, minst en meter upp från golvet. Visar den under 20 grader ska du kontakta oss och göra en felanmälan.

Vad gäller om jag vill sätta upp parabol?

– Parabol skall monteras på stativ på den egna balkongen eller uteplatsen. Parabolen får inte monteras på fastigheten eller balkongräcken, och heller inte på ett sätt som gör att den riskerar att falla ned. Tala med din fastighetsvärd om du är osäker.

Har man tillgång till förråd när man bor hos Vänersborgsbostäder?

– Man har normalt tillgång till extra förvaring, som till exempel vindsutrymme, när man hyr hos oss. Därutöver har vi ett antal förrådsutrymmen i varierande storlek att hyra ut på olika ställen i våra områden.

Måste man ha hemförsäkring för att bo hos Vänersborgsbostäder?

– Ja, vi anser att det är så viktigt att ha en hemförsäkring att vi ställer det som krav på våra hyresgäster.

Expandera
Minska