Värmen i din lägenhet

I brytningstid mellan sommar och vinter får vi ofta frågor från hyresgäster om värmen i lägenheten. Här beskriver vi hur värmen påverkas och styrs.

Värmen styrs av utomhustemperaturen samt prognoser från SMHI. Systemet är inställt så att den värme som finns lagrad i huset (värme från människor och maskiner) tillsammans med värmen som går ut i elementen ska räcka för att leverera minst 20 grader. Det kan vara en liten övergångsperiod så här på hösten då det fortfarande är varmt på dagen.

När temperaturen sjunker utomhus går det ut värme på elementvattnet. Vattnet är inte alltid så varmt att du kan känna det med din hand (som har en temperatur på ca 32 grader) att elementet blir kännbart varmare. Det förklarar missuppfattningen att elementen måste kännas varma för att avge värme.

För att veta att du har 20 grader ska du sätta upp en termometer på en innervägg, 110 cm högt. Om den visar mindre än 20 grader, ring vår Kundtjänst på telefonnummer 0521-260 270 och gör en felanmälan så kommer din kvartersvärd hem till dig och kontrollerar temperaturen.