Cirkeln sluten - 105 år gammal bok funnen och återlämnad till barnbarnet

Mitt i sommaren, torsdagen den 27 juni år 1913, stegade en fjortonårig gosse in på Elfsborgs Läns Annonsblad för att göra sin första anställningsdag på sätteriet. Tidningen var relativt nyetablerad då den hade startats 1885, så man kan tänka sig att lokalerna på Södergatan 3 var i gott skick.
En annan arbetsgivare i Vänersborg var tändsticksfabriken med ungefär 530 anställda. Ytterligare en större arbetsgivare var Skofabriken som detta år övertog Carlbergska Garveriet som låg på samma plats där Vänersborgs kommunhus ligger idag.

 

Samma år, alltså 1913, blev musikpaviljongen i Plantaget klar, träsliperiet i Vargön brann och epidemisjukhuset vid Torpavägen stod klart. Många vänersborgare dog i spanska sjukan. I världen stormade det, men fem månader efter Johans första anställningsdag skulle första världskriget avslutas med seger för de allierade.

Pojken som anställdes hette Johan Ragnar Sjöström och kom att arbeta som maskinsättare hos samma arbetsgivare ända till sin pension. Han fick så småningom barn och sedan barnbarn som fick följa med till arbetet där han monterade typer med stämplar som sedan sattes ihop till ord och meningar.

Text

Sätteriet låg i kvarteret som heter Penséen, som förra veckan köptes upp av Vänersborgsbostäder. Där hittade vi idag en skatt bestående av gamla tidningar, papper och en liten avlöningsbok från 1948 som tillhört just Johan. Vi läste och fascinerades av löner, arbetstider och inte minst av det faktum att den lilla boken var 105 år gammal. Vår ekonomichef kom på att en person med samma efternamn, det vill säga Sjöström, jobbat som projektledare för Vänersborgsbostäder för ett antal år sedan. Ett telefonsamtal senare visade att jodå, mycket riktigt, Johan hade varit Mats farfar.

Nu, 105 år senare, är cirkeln sluten då boken idag har överlämnats till Johan Ragnar Sjöströms barnbarn Johan. Där kommer den att vara att till större glädje än under de dammiga åren på en vind.