90 nya badrum på Enebacksgatan

Kaklat badrum efter renoveringen. Längre ner på sidan finns fler bilder.

Husen på Enebacksgatan 1-51 på Onsjö byggdes 1988. I badrummen hade det blivit en del problem med fukt, så som det kan bli i hus från den här tiden. Dessutom stämde tidplanen bra med vår plan för renoveringar som säger att det brukar vara dags att renovera badrummen efter 30-40 år. Idag när vi gör i ordning badrum används mycket bättre material i till exempel mattor, vilket gör att badrummen förhoppningsvis får längre livslängd den här gången. Andra förändringar är att vi alltid sätter in dusch om inte badkar särskilt efterfrågas. Både dusch, handfat och toalett är snålspolande.

Här på Enebacksgatan får alla badrum ny WC-stol, nytt tvättställ, ny belysning och handdukstork.

Utöver det har de boende haft möjlighet att välja mellan två varianter av badrum:

  1. Alternativ 1: kakel på både väggar och golv. Klinkersgolvet har golvvärme där elen betalas av hyresgästen. Den som väljer det här paketet får ett pålägg på månadshyran med 600 kr.
  2. Alternativ 2: matta på både golv och väggar. Den som väljer det här paketet får ett pålägg på månadshyran med 50–250 kr beroende på stor lägenheten är.

Arbetet per lägenhet tar ungefär en månad och det kan vara en ganska krävande situation för den som bor i lägenheten. Till att börja med går det inte att använda varken toalett eller dusch i badrummet under renoveringstiden. Därför ställer vi in något vi kallar för ”skogstoalett”. Det är en enkel typ av torrtoalett där man häller på strö för att slippa lukt. När det är dags att tömma den, så ställer man bara ut den utanför dörren så tas den om hand och körs i väg. Fördelen med en skogstoalett i lägenheten är ju att det är nära till den. Annars finns det helt vanlig toaletter och duschar i en tillfällig barack på gården.

Det kan vara en besvärlig period som sagt. Dessutom går det snickare, VVS, elektriker och personal från Vänersborgsbostäder in och ut ur det som är hyresgästens hem. Både vi och våra entreprenörer anstränger sig för att måna om de som bor där och för det mesta fungerar det jättebra. Det vi hört från de som bor just på Enebacksgatan är att det fungerat mycket bra trots allt stök och bröt. När renoveringen är klar kommer var och en att få en digital enkät där de kan berätta mer om sina upplevelser, så att vi får veta vad som är bra och vad vi kan förbättra. Enkätsvaren är väldigt viktiga för oss. Därför har vi valt att skänka tio kronor till BRIS (Barnens Rätt i Samhället) för varje enkät vi får in. Vi hoppas att den gesten ska uppmuntra fler till att fylla i enkäten.