Konst med ett särskilt gott motiv

Hemma hos konstnären Malin Beckman ligger det pennor och papper överallt. När hon ritar gör hon det samtidigt som hon håller på med annat. Att pennorna alltid finns nära tillhands gör hennes konst härligt spontan, kreativ och ologisk. Så när hon fick i uppdrag att teckna Vänersborg med omnejd åt Vänersborgsbostäder var den största utmaningen geografisk ordning och reda.Konstnären Malin Beckman fick Vänersborgs kulturpris 2020. Hon har studerat på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro med inriktning bild och har bland annat arbetat som bildlärare på Vänerskolan i Vänersborg, där hon själv tidigare har varit elev.

Det var faktiskt Dörrpostens fotograf Jerry Lövberg som först kom med förslaget att Vänersborgsbostäder skulle låta Malin (Beckman) teckna bolagets kvarter. ”Malin vann Vänersborgs kulturpris 2020. Hon har en härlig fantasi och känsla för humor, som vi tycker hon har fångat i sin gestaltning av typiska kännetecken för Vänersborg”, berättar Åsa Johansson, kommunikationsansvarig på Vänersborgsbostäder.

”Vi kontaktade Malin och bad henne ta fram sex olika motiv med våra fastigheter i fokus. När motiven var klara, hade kriget i Ukraina brutit ut. Vi beslutade oss för att ta vara på konsten och låta dentjäna ett gott syfte. Därför säljer vi Malins teckningar till förmån för Röda Korsets hjälpinsatser”, fortsätter Åsa.

Från ologiskt till logiskt

”Den största utmaningen var att det skulle vara ordning på var alla husen skulle ligga rent geografiskt och att få husen mer verklighetstrogna. I vanliga fall ritar jag mer barnsligt och ologiskt”, berättar Malin. Att få med alla hus på 6 stycken A3-papper var också klurigt: ”Jag fick begränsa mig ganska mycket.”
Sex olika motiv i tusch Malins färgsprakande Vänersborgsmotiv är skapade i tusch. ”Tuschpennor är ett roligt verktyg. De är inte bara pennor. Det finns många olika sorter såsom promarkers, posca, gelpennor med flera och det krävs en speciell teknik för att använda dem. Man kan blanda färger, skapa skugga och lägga färg på färg”, förklarar hon.

Alla hus bär på en historia

På frågan om Malin har någon personlig favorit bland motiven svarar hon diplomatiskt: ”Jag tycker alla hus med en historia är intressant. Områden som byggdes från miljonprogrammet, hur husen blandas – gamla och nya. Vänersborgsbostäders kvarter tenderar att integreras med alla andra områden. De ligger också ganska centralt känns det som och med fina gröna ytor runtomkring.”

Fina minnen från Onsjö

Malin berättar att hon flyttade från Göteborg till Enebacksgatan på Onsjö 1999: ”Jag gillade den radhuskänslan som husen där hade. Det fanns fina gröna ytor utanför och vi hade nära till vattnet. Flera av mina vänner bodde på samma gata. Vi var alla döva och det var roligt för oss att husen var byggda som en cirkel för vi kunde titta in i varandras hem genom våra fönster när det var vinter. För mig kommer alltid Vänersborgsbostäders kvarter att betyda ett grannskap där alla känner alla och hjälper varandra”, avslutar Malin.

Vill du köpa en affisch, ett vykort eller en artprint?

Här hittar du mer information.