Energispartips

Tänd smart

Byt ut glödlampor mot lågenergilampor. Med den gamla sortens glödlampor går 95 procent av energin till spillo. En lampa gör kanske ingen stora skillnad, men många bäckar små… En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar. Därför är det klokt att se över vad du har för lampor hemma och byta ut dem till energisparande varianter. Och kom ihåg att släcka efter dig när du lämnar ett rum eller lämnar ditt hem.

Ladda smart

Låt inte elektroniska apparater stå i standbyläge. Tv-apparater, datorer och liknande apparater i standbyläge står för 8 procent av hushållens genomsnittliga energianvändning. Till exempel mobiltelefonladdaren, den drar energi även när den inte används. Glöm därför inte att dra ut sladden och minska din elförbrukning.

Tvätta smart

Vänta med att köra tvättmaskinen tills den är full. Välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eko-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

Använd klädstrecket när det går istället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.

Möblera smart

Om du upplever att det är kallt i din lägenhet finns en rad tips. Det kan t ex bero på att du har möblerat tätt framför elementet så att t ex soffan eller sängen hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
Mer tips hittar du här.

Vädra smart

Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
Mer tips hittar du här.

Diska smart

Har du diskmaskin? Då ska du undvika att spola av disken före. Välj eko-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.