Joanna Benjaminsson föddes som tjej i en killes kropp. Rent tekniskt kallas detta för könsdysfori. Det betyder att man inte identifierar sig med det kön man registrerades som när man föddes. När DP träffar Joanna är hon relativt nyinflyttad på Gasverksgatan i en av Vänersborgsbostäders lägenheter. Och vi kan inte låta bli att imponeras av både hennes person och minst sagt framgångsrika karriär inom gamingvärlden.
Det var någon gång i femte klass som Joanna Benjaminsson kände att det var någonting som inte stämde. På den tiden kallades hon för Johan och var en aktiv sportkille. Men innerst inne var det inte vem hon egentligen var. Johan var en tjej. Och som så många andra i samma situation har hennes resa mot att kunna vara sig själv fullt ut varit kantad med ångest, depression, social fobi och utanförskap.
”Om jag hade fått leva om mitt liv och vetat det jag vet idag, så hade jag försökt komma ut och sökt hjälp tidigare.”
Visste inte vad som var fel
Joanna växte upp på 90-talet och på den tiden var könsdysfori knappt något man hört, talas om. ”Jag visste ju inte ens vad det var förrän väldigt mycket senare. Jag började bli intresserad tjejer, som många killar brukar bli, men för mig så var det något helt annat. Det var svårt att förstå och förklara eftersom man hade helt andra känslor än vad de andra hade.”
Trygghet i gamingvärlden
”När jag kom ut så försvann många vänner. Jag hade ingen att umgås med så jag var tvungen att hitta nya vänner. Då flydde jag till spelen för där kunde jag vara den jag ville utan att någon sa någonting”, förklarar Joanna. Hon berättar att innan hon kom ut så var hon aktiv inom många sporter. ”Jag gjorde allt för att passa in.”
En sex år lång resa
Någon gång vid 22 års ålder kände Joanna att hon inte orkade leva i en lögn längre. Hon sökte professionell hjälp för att kunna bli sig själv helt och hållet. ”Jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag kände att det inte fanns någon utväg. Det fanns också väldigt lite information på den tiden. Det var mycket som jag fick försöka hitta själv. Till slut fick jag hjälp av psykiatrin som ledde mig på rätt väg.” Det blev startskottet på en sex år lång resa med flera operationer.
”Om jag hade fått leva om mitt liv och vetat det jag vet idag, så hade jag försökt komma ut och sökt hjälp tidigare.”
Specialistvård i Alingsås
”Om jag hade fått leva om mitt liv och vetat det jag vet idag, så hade jag försökt komma ut och sökt hjälp tidigare”, berättar Joanna. ”Hjälpen vi har här i Sverige är långsam men fruktansvärt bra. Gå till en skolsköterska, kurator eller psykolog. Prata med dem så hänvisar de dig rätt och skickar en remiss till Lundströmsmottagningen i Alingsås. Det är en specialklinik, som är en av de bästa i Sverige och enbart jobbar med personer som vill gå igenom hela processen.” Joanna berättar att hon genomgick flera stora operationer som utfördes av en specialist som jobbar både på Sahlgrenska och i London.
Från social fobi till Aqua Blå
I samband med att Joanna kom ut utvecklade hon en kraftig social fobi som ledde till sjukskrivning. Men i samarbete med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan fick hon möjlighet att börja studera på Komvux. ”Jag fick en väldigt bra handledare som såg till att jag fick kontakt med Vänersborgs kommun och en praktikplats så att jag fick möjlighet att komma ut i arbetslivet igen, utmana mig själv och min sociala fobi.” Praktikplatsen innebar bland annat att Joanna fick arbeta med arrangerandet av stadsfestivalen Aqua Blå.
Vänner för livet
Två personer som betytt mycket för Joanna är hennes bästa vänner i Göteborg. ”Jag träffade båda på nätet och vi blev vänner alla tre. Sedan blev de ett par och jag är gudmor till deras son.” Joanna berättar om hur vännerna alltid har ställt upp för henne och att det inte gått en dag sedan de träffades som de inte pratat eller skickat meddelanden till varandra. ”De har förändrat mitt liv.”
Världens bästa faster
Joanna har också alltid haft ett enormt stöd från sina föräldrar och familj. Visst har de varit oroliga för henne, att hon ska råka illa ut. Men de har alltid funnits där och accepterat henne precis för den hon är. Joanna berättar att hon har en yngre bror och en brorsdotter. På bänken i hallen står en liten tavla med texten Världens Bästa Faster. ”Alla i min familj och släkt har varit stöttande under hela min resa och jag är extremt glad att jag är så lyckligt lottad.”
Resor runt hela världen
Idag jobbar Joanna som Senior Community Manager på Headup, en tysk indie spelstudio och spelutgivare. ”Jag jobbar med digital och extern kommunikation. Det innebär bland annat att prata medspelare, göra inlägg i sociala medier, streama spel och se till att folk ser våra spel. I min roll som spelexpert guidar jag spelarna och filtrerar det som våra utvecklare behöver jobba på”, förklarar Joanna och berättar att det i jobbet även i gång mycket resor över hela världen. ”Jag jobbar med min största hobby.”
Trivs bra i nya lägenheten
När vi träffar Joanna har hon bott i sin nya tvåa hos Vänersborgsbostäder på Gasverksgatan i sju månader. Hon flyttade tillbaka hem efter en tid i Stockholm. ”Det här är det största lägenheten jag har bott i. Jag gillar att det finns gott om förvaring och garderober. När jag flyttade till Stockholm rensade jag ut allt och nu när jag flyttade hem igen så investerade jag i allting nytt.” Vi är så tacksamma för att DP fick komma på besök och ta del av Joannas berättelse. Och vi önskar fortsatt lycka till i livet och karriären. You go girl!
Könsdysfori – en av 6000
Vilket kön du känner dig som brukar kallas för könsidentitet. Det är bara du själv som kan veta vad du
har för könsidentitet och vad det innebär för dig. Och viktigast av allt, det är en mänsklig rättighet att
vara den du är. Könsdysfori är när din könsidentitet inte stämmer överens med det kön du registrerades
som när du föddes och att det innebär ett lidande för dig. Enligt en utredning som Socialstyrelsen
genomförde 2018 var det knappt 6000 personer som hade någon form av könsdysforidiagnos
i Sverige, men eftersom allt fler söker hjälp så kommer antalet personer att öka.
Joannas råd & tips
- Sök hjälp. Du är inte ensam och det finns bra hjälp att få. Börja med att prata med din skolsköterska eller ring vårdcentralen. Sök också information på nätet. Det finns bra sidor där du kan läsa mer om könsdysfori och få mer förståelse för vad det är du går igenom.
- Ha tålamod med omgivningen – även om människorna runt dig är stöttande och accepterande så är det en omställning för dem också. Det kommer att bli fel ibland. Men försök att se det ur deras perspektiv också.
- Som vän, anhörig och medmänniska: Var nyfiken, våga fråga i stället för att ta saker och ting för givet.