Enligt polisens nationella bedrägericentrum har antalet anmälda bedrägeribrott mot äldre och personer med funktionsnedsättning ökat med över 80 procent de senaste tre åren. När polisen i Vänersborg såg en rejäl ökning av anmälningar i mars i år bestämde Erika Gustavsson, kommunpolis i Vänersborg/Mellerud, att det behövdes en lokal specialinsats för att förebygga bedrägeribrotten.
När vi träffar Erika Gustavsson utanför polishuset i Vänersborg berättar hon att polisen under mars månad fick in 21 anmälningar om bedrägerier. ”Att det skulle vara något särskilt med de äldre i Vänersborg har jag svårt att tro. Det har skett en ökning av bedrägerier i hela landet”, berättar Erika och
fortsätter: ”Både polisen och bankerna kör förebyggande kampanjer på nationell nivå, men när siffrorna stack i väg i Vänersborg kontaktade jag kommunens konsumentrådgivare och föreslog att vi skulle samverka kring en gemensam insats lokalt.”
Förebygga med film och föreläsningar
”Vi har beslutat att under 2023 jobba tillsammans med både förebyggande aktiviteter och med information samt stöd kring vad som händer om du har blivit utsatt för bedrägeri”, fortsätter Erika och säger att de bland annat kommer att ta fram en informationsfilm, hålla föreläsningar och samverka med kommunens äldreföreningar.
”Det som är viktigt att komma ihåg är att det handlar om social manipulation. Det är meningen att du ska bli lurad”, fortsätter Erika. ”De kriminella som ringer eller mejlar utger sig för att vara till exempel läkare, polis eller banktjänstemän.”
Hjälp polisen genom att anmäla
Erika berättar att det är svårt att få en fällande dom för den här typen av brottslighet. Därför är det förebyggande arbetet med att hjälpa äldre att skydda sig så viktigt. ”Har du blivit utsatt ska du göra en anmälan, antingen genom att ringa 114 14 eller gå in på närmaste polisstation”, säger Erika och berättar att du även kan få hjälp hos kommunens konsumentrådgivare om du har blivit utsatt.
Bra saker med internet också
”Samtidigt som vi vill varna för bedrägerier är det inte meningen att skrämma bort pensionärerna från nätet. Du ska inte vara rädd för att använda ditt BankID. Det du ska tänka på är att inte använda det om du blir uppringd. Använd endast ditt BankID när du själv har tagit initiativet till kontakten med exempelvis din bank”, säger Erika. Hon avslutar med att nämna internetkunskap.se – en hemsida där du får tips om hur du kan använda internet utan att vara orolig.