Enligt Barnkonventionens artikel 31 har alla barn rätt att få göra saker som är roliga på sin fritid. Till exempel måla, idrotta, lyssna på musik, se film eller gå på teater. I Sverige har vi som mål att alla barn ska ges samma möjligheter att delta i fritids- och kulturaktiviteter. Varje kommun ska se till att det finns lekplatser, idrottshallar och andra platser för en meningsfull fritid. Fritidsklubben Barnens Kastanj på Torpaområdet i Vänersborg är ett exempel på just en sådan plats.
På Kastanjevägen 32, mitt i bostadsområdet Torpa, ligger fritidsklubben Barnens Kastanj. ”Vår verksamhet har ersatt det som tidigare hette Hjälpande Händer”, berättar socionom Darja Lukenda och säger att hit är barn som är mellan sex och tolv år välkomna varje dag efter skolan. ”De yngre barnen som går i förskoleklass och upp till trean kommer först ett par timmar. Sedan är det mellanstadiebarnens tur”, fortsätter Darja.
Många vill delta
På Barnens Kastanj finns möjlighet till mängder av aktiviteter. Här kan barnen ägna sig åt idrott och lek, spel, pyssel, måleri, bakning, firande av traditioner, kill- och tjejträffar, läxhjälp, språkinlärning, bingo, biljard, tv-spel, fika och dans. ”När vi är utomhus så kommer ett stort antal barn och föräldrar och deltar i våra aktiviteter. Vid inomhusaktiviteter så har vi behövt begränsa antalet barn för få en bra och pedagogisk verksamhet utifrån att många av barnen behöver mycket vuxennärvaro med vägledning och stöttning”, säger Darja.
Alla människors lika värde
Inom verksamheten pågår ett värdegrundsarbete som utgår från barnkonventionen och allas lika värde. Alla barn ska känna sig trygga och välkomna på Barnens Kastanj. Både Darja och Elisabeth Torehov som arbetar i verksamheten har lång erfarenhet av att arbeta med barns och ungas hälsa och utveckling. ”Vi vill ge barnen tillgång till sina rättigheter. Till exempel arbetar vi mycket med ämnena grupptryck och bemötande. Det kan vara en ganska hård jargong mellan barnen. Det försöker vi göra barnen medvetna om och även ge dem andra alternativ i hur man kan agera istället, för att skapa tryggare relationer. Vi
jobbar för att stärka barnens självkänsla och så att de ska våga stå upp för sig själva. Det finns barn som har en hård och stöddig attityd, men där vi ser att vi genom relationsskapandet kan börja nå fram och där barnen ifråga kan börja prata om sina känslor och rädslor. Det är en härlig känsla i magen att kunna vara en vuxen som barnen visar ett sådant förtroende för.”
Föräldrasamverkan
När vi började i verksamheten så såg vi att killar och tjejer hade svårt att umgås tillsammans och de ville gärna dela upp sig. Där har vi verkligen sett en positiv utveckling där barnen numera kan umgås mer tillsammans. Vi har mycket föräldrakontakt, både utomhus och vid behov när det händer något särskilt. Genom föräldrasamverkan kan vi tillsammans stötta barnen och göra det bästa för dem.”
Regler i verksamheten
”Tillsammans med barnen så har vi formulerat ett antal regler för hur vi vill ha det i verksamheten. Om man upprepade gånger inte följer viktiga regler, genom att exempelvis säga kränkande saker till en kompis, får man lämna verksamheten för dagen. Man är välkommen tillbaka nästa dag. Ibland så behöver vi även prata mer om det inträffade för att vi inte vill att det ska fortgå”, berättar Elisabeth.
Sedda, hörda och bekräftade
”Vårt största fokus är att barnen ska bli sedda, hörda och bekräftade”, säger Elisabeth. ”Men, vi är bara två som arbetar på fritidsklubben. Som vi ser det skulle många fler behöva engagera sig i barnen som bor här.” Det finns redan flera exempel på positiv samverkan med socialtjänsten, polisen och även med olika organisationer och föreningar som exempelvis Röda Korset och VFK.
Öppna för samverkan
”Vi ska inte heller glömma bort att vår uppgift är att bidra till att barnen hittar intressen och har en meningsfull fritid. Vi brukar hitta på olika saker. Baka, bowla, spela fotboll, måla och så vidare”, berättar Elisabeth. ”En del tjejer kommer hit för att plugga.” Både Elisabeth och Darja känner att de vill göra mer än vad som är möjligt och välkomnar därför fler som kan vara med och stöttar verksamheten. ”Vi vill gärna att föreningar kommer hit och hittar på saker med barnen. Kanske har en uppvisning eller liknande. Alla sådana initiativ är jättevälkomna! Vi har bland annat pratat med musik- och kulturskolan om att de ska komma hit”, säger Darja. ”Vi ser gärna att många engagerar sig på olika sätt kring barnen i det här området. Det är bara att höra av sig till oss”, avslutar Elisabeth.