När DP ger sig ut till Frändefors och Ringhems trygghetsboende är det för att träffa Britt Gustavsson, Jan-Erik Andersson, Gerd Hallsten och Lilly Ekman för en fika i det nya uterummet och prata om livet efter sjuttio.
På gården bredvid hyreshuset med åtta lägenheter som utgör Ringhems trygghetsboende i Frändefors, skiner solen och de båda borden i det nybyggda uterummet är redan dukade med kaffekoppar, fat och hembakt vinbärskaka när vi kommer för att hälsa på. Det är trygghetsvärden Katarina Lidell som bakat: ”Hembakat smakar så mycket godare tycker jag och jag hade massor med bär hemma i trädgården.”
Rum för mys och möten
Det nybyggda uterummet kom till efter önskemål bland hyresgästerna om ytterligare en plats där man kunde träffas och umgås. ”Jag tror det var Urban (red.anm: Urban, Jonsson, Förvaltningschef på Vänersborgsbostäder) som kom på idén till uterummet efter att han själv byggt ett växthus hemma”, säger Britt Gustavsson, en av hyresgästerna på Ringhem. ”Det här kommer vi utnyttja massor”, tillägger Katarina, som också varit med och inrett uterummet med ett eget fika-inspirerat konstverk.
Katarina ser till att det händer saker
Att vara en trygghetsvärd innebär att man anordnar och deltar i aktiviteter för trygghetsboendets
hyresgäster. ”Det är ett väldigt givande jobb. Jag fungerar lite som spindeln i nätet och ser till att saker händer”, förklarar Katarina och berättar att hon fördelar sin arbetstid mellan kommunens tre olika trygghetsboenden – Ringhem i Frändefors, Runnarebo i Vargön och Kastanjen i centrala Vänersborg.
Skönt att komma utanför dörren
Medan Katarina serverar kaffet pratar vi om fördelarna med trygghetsboende. ”Det är skönt att komma utanför dörren och att det händer saker”, säger Lilly Ekman. ”Men det krävs ju en sådan som Katarina som håller i det”, fyller Gerd Hallsten i och berättar att hon bott på Ringhem i två år nu och trivs väldigt bra. ”Vi spelar spel tillsammans ibland, andra gånger fikar vi bara och skrattar och pratar minnen. Vissa gånger får vi besök av en trubadur och sen håller kyrkan i en hel del aktivitet.”
Man behöver aldrig känna sig ensam
Samtliga i järngänget kring fikabordet är rörande överens om att det är skönt att man inte behöver känna sig ensam. ”På Ringhem har vi en nära relation till våra hyresgäster och känner dem på ett helt annat sätt än man brukar känna vanliga hyresgäster”, avslutar Katarina.
Vad innebär ett trygghetsboende?
Ett trygghetsboende består av hyreslägenheter för dig som är över 70 år eller äldre, men som vill ha
mer trygghet och social samvaro än vad du har i ditt nuvarande hem. Lägenheterna är som vilka
hyresrätter som helst men samtliga har högre tillgänglighet. I trygghetsboendet finns tillgång en
plats där man kan träffas och umgås och aktiviteter samt en trygghetsvärd under angivna tider. Vill du ha hjälp med hemsysslor kan du ansöka om hemtjänst från kommunen eller köpa hushållsnära tjänster från ett privat företag. Är du intresserad av att ansöka om ett trygghetsboende är du välkommen att kontakta oss på Vänersborgsbostäder.