Att det är kallt uppe på vinden är det många som har upplevt i våra äldre fastigheter. Hos vissa av våra hyresgäster som bor högst upp i huset har kylan där uppifrån också haft förmågan att tränga sig ner i lägenheten. Så vill vi naturligtvis inte ha det, och glädjande nog har vi hittat en lösning som funkar – revolutionerande bra dessutom!
När DP träffar Mattias Danielsson, som är arbetsledare för fastighetsservice hos Vänersborgsbostäder, och Carl-Göran Sjöö, som är snickare, är det för att prata om den nya, smarta isoleringen som ska användas på vindsutrymmen och andra ställen där traditionell isolering inte är möjlig. Det är en imponerande tunn isolering, bestående av aluminium och bubbelplast och bara 8 mm tjock, som de visar upp. ”Med traditionell isolering hade vi fått en höjning av golvet på 20 cm.”, förklarar Carl-Göran Sjöö. ”Den här isoleringen bygger bara på ca 5 cm med läkt och golv inkluderat.”
Enklare, tunnare och lättare
Både Mattias och Carl-Göran är imponerade av hur enkelt materialet är att jobba med och hur mycket energi som faktiskt kan sparas. ”Efter en digital temperaturmätning på första provvinden registrerade vi en höjning av innetemteraturen i lägenheten under med 1,5 grader”, berättar Mattias. ”Isoleringen kommer ju på rulle och väger så lite att en en enda person klarar att bära”, säger Carl-Göran och förklarar att motsvarande kvadratmeter mineralull hade både tagit betydligt mer plats och varit otympligare att bära. ”Jag reagerar dessutom på mineralull. Det kliar och jag känner direkt att jag får svårt att andas. I det här materialet finns inget som framkallar allergier.”
Energisparande – en vind i taget
Mattias håller med om att det är ett enklare material att arbeta med och nu är det alltså fokus på vindsutrymmen i hyresfastigheterna. ”Att isolera våra vindar kommer att ta tid, men vi måste börja någonstans”, förklarar han.
Bättre inomhusklimat i hela fastigheten
”Den energi och värme som vi sparar på detta kommer vi fördela vidare till andra delar i våra fastigheter för ett bättre inomhusklimat”, fortsätter Mattias. En fråga som poppar upp efter alla lovord kring den nya isoleringen är naturligtvis varför inte varenda kotte använder det här istället för till exempel mineralull eller frigolit? ”Ja, vad ska man säga… Vi i byggbranschen är ofta traditionella och gör som vi alltid gjort”, svarar Mattias och ler.
En hållbar lösning på flera sätt
DP är såklart även nyfikna på miljöaspekten och ringer upp Peter Bolle på Wiedland, företaget som säljer isoleringen: ”Eftersom Thermoreflekt är en reflekterande isolering håller den värmen ute på sommaren och behåller värmen inne på vintern, vilket sparar nästan 30 % energiförlust”, svarar Peter och berättar att det här är den typen av isolering som används i varma länder som till exempel Australien, Spanien och Turkiet. ”Dessutom är den tillverkad av icke-organiskt material så det finns ingen risk för mögel eller liknande”, fortsätter han och avslutar med en sista fördel: ”Det är heller inget material som råttor och andra skadedjur gillar att bygga bo i.”*
Bildtext:
Med traditionell isolering hade vi fått en höjning av golvet på 20 cm. Den här isoleringen bygger bara på ca 5 cm med läkt och golv inkluderat.
Carl-Göran Sjöö är snickare på Vänersborgsbostäder. Han och hans kollegor isolerar vindarna med ett nytt material som är lätt, inte framkallar allergier och som ökar värmen i lägenheterna.