Under hösten har du som passerat Vänersborgsbostäders hus på Torpavägen 1 kunnat se lustiga formationer på gräsmattan utanför. Men vi kan försäkra dig om att det inte är några utomjordiska skapelser, s.k. crop circles (sädesfältscirklar) – det är helt enkelt helt vanliga planteringar. De ingår, tillsammans med nedsänkta regnbäddar, i ett testprojekt som ska minska risken för översvämning.
I samband med klimatets förändringar kommer det att regna betydligt mer och översvämningar förväntas därmed bli ett allt större problem. Därför har vi på Vänersborgsbostäder börjat testa att råda bot på problemet med hjälp av nedsänkta regnbäddar som ska göra att vattnets framfart saktas ner och på så vis få vattnet att rinna undan utan att det svämmar över.
Slippa vatten i källaren
Kristian Andersson som arbetar som energi- och miljöchef hos oss på Vänersborgsbostäder berättar att det redan idag har varit problem med översvämningar i fastigheterna längs Roddaregatan och Bangatan: ”När skyfallen kommer rinner vattnet ner i källarna. Vi ser att kommunens dagvattenledningar är knökfulla. Vi har försökt att pumpa vatten, men det går inte om ledningarna är fulla.”
Varje liter vatten räknas
En metod för att motverka översvämningar är att använda regnbäddar, som finns i flera olika varianter. Det är just en sådan regnbädd som vi har färdigställt vid vårt kontor på Torpavägen 1. ”Vi har valt att gräva ner tankar i backen. Och så leder vi takvattnet i öppna rännor fram till tankarna. Vi lägger olika dränerande material i bädden. Meningen är att vattnet ska sjunka långsamt genom materialet. Varje liter vi kan fördröja är viktig så att vattnet hinner sjunka i systemet, säger projektledare Jerker Emanuelsson.
Både prydnad och funktion
Förutom regnbäddar för att sakta ner vattenavrinningen så har vi även planterat växter och träd på vår gräsmatta utanför kontoret. Det är dessa planteringar som till en början såg ut som crop circles. Men Kristian Andersson förklarar att de uppgrävda cirklarna var för att placera metalltråd runt planteringarna för robotgräsklipparens skull. ”Vi har planterat växter som ska bidra till den biologiska mångfalden. Växterna fungerar såklart också som prydnad och de är utvalda för att blomma under så lång tid som möjligt under året. Sen har vi även planterat fågelbär och bergek som ska växa upp och skugga fasaden under sommarhalvåret.”
Fler regnbäddar på gång
”Framöver är tanken att vi ska använda oss av både planteringar och regnbäddar, tillsammans eller var för sig, vid alla de fastigheter där det behövs. Om allt går i lås kommer vi att bygga regnbäddar vid Bangatan redan under nästa år”, avslutar Kristian Andersson.