Första gången som före detta vänersborgaren Andreas Borg skickade in sitt manus till bokförlag fick han avslag. Manuset blev liggandes på en hårddisk i femton år och glömdes bort. Men för två år sedan tog Andreas upp tråden igen och den här gången gick det vägen. Debutdeckaren Hämnden, som utspelar sig i Vänersborg, hade boksläpp i december förra året.
Drömmen om att skriva en bok är det nog många som delar, men att våga göra slag i saken och faktiskt få den utgiven är få förunnat. Andreas Borg arbetar idag som kommunikationsansvarig på Fyrbodals kommunalförbund och skrivit har han gjort sedan barnsben. Han har även tidigare arbetat som journalist i 20 år – både på TTELA och Bohusläningen. Att hans debutdeckare Hämnden utspelar sig just på en lokaltidning är med andra ord inte så konstigt. ”Miljöerna och mina egna erfarenheter från journalistyrket är tagna ur verkligheten, resten är fiktivt”, förklarar Andreas och berättar att han var väldigt noga med att bokens karaktärer inte skulle återspegla några av tidigare kollegors personlighetsdrag.
Tack vare en skrivartävling
När Andreas hittade sitt gamla manus igen skickade han in det till en skrivartävling på Lava förlag. ”Två månader senare fick jag ett mejl om att jag gått vidare i tävlingen. Längst ner stod det att förlaget skulle stå för alla utgivningskostnader”, berättar Andreas. ”Sedan tog det väl ytterligare ett och ett halvt år innan boken kom ut.” Idag finns Hämnden att köpa på Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln. Den finns dessutom som ljudbok hos Storytel, Bookbeat och Nextory, med Ludvig Josephson som uppläsare. ”Han är bland annat känd från radio där han arbetar med Radioföljetongen i P1 och Creepypodden”, förklarar Andreas.
Varför just en deckare?
På frågan om varför Andreas valde att skriva en deckare, svarar han att han var nyfiken på genren och att även om berättelsen utspelar sig i en egen värld så är det i ett sammanhang som läsaren själv lever i. ”Förutom själva historien, dess gåtor, karaktärer och intriger så blir boken även som en samhällsskildring – ett slags tidsdokument”, säger Andreas. ”Jag hade inte hela storyn klar för mig när jag började skriva, utan den växte fram under resans gång. Berättelsen fick ett eget liv. Det var spännande att bygga intressanta och samtidigt trovärdiga karaktärer och se till så att mordgåtan inte var för lätt. Eller för svår. Det fick bli lite dimridåer här och var.”
En uppföljare finns i tanken
I skrivande stund har Andreas börjat skissa på en uppföljare till Hämnden. ”Jag har börjat skriva, men inte kommit så långt. Vi får se vad förlaget säger också, om de är intresserade av att ge ut ytterligare en bok av mig.”