För många som bara passerar Rasta och Burger King längs E45 på väg mot Sunne är Brålanda kanske inte mer än en fläck på kartan. Men det finns något alldeles speciellt i detta lilla samhälle – en attityd och inställning som gör att människorna trivs och företagen frodas. Många kallar det för Brålanda-andan. På Vänersborgsbostäder har vi två kvarter med hyresrätter i Brålanda, och eftersom detta nummer av Dörrposten är en hyllning till denna pärla två mil norr om Vänersborg, gav vi oss ut för att ta reda på mer om den unika anda som gör att entreprenörer och eldsjälar verkar samlas här.
Barn, bläck och bondgård
Vårt första stopp blev hos Marina Ekstedt på Rusty Rose Tattoo. På Allégatan 22 har hon drivit egen tatueringsstudio i två år. ”Jag trivs väldigt bra här och har trogna kunder som kommer hit från både Mellerud, Vänersborg och Trollhättan. ”Marina är ”born and raised” i bygden och bor tillsammans med man, barn och en herrans massa djur på en gård strax utanför samhället. Om det är någon som känner till Brålanda-andan så är det hon. ”Behöver du hjälp med något så finns det alltid folk som ställer upp. Det är väl också därför som man vågar starta ett företag just här. Vi tar hand om varandra och det är en trygg plats för barnen att få växa upp på.”
Blomsterprakt och inredningsdetaljer
Längre ner på samma gata ligger Fröken Anderssons Blomsterhandel med skyltfönstren fyllda med vackra växter, pynt och presenter. Vi kunde inte låta bli att kika in. I kassan står Annika Andersson som driver butiken tillsammans med kollegan Anna Andersson, som är semesterledig just den här dagen. Namnet Fröken Andersson passade bra eftersom tjejerna råkade ha samma efternamn. ”Det som är så härligt med att driva en butik i ett mindre samhälle är att det blir så mycket mer personligt. Alla känner alla och allting går liksom att lösa”, säger Annika och berättar att det var många som tyckte att de var modiga som vågade öppna sin blomsterhandel på en liten ort. ”Vi vill ju att det ska vara en upplevelse att komma till Fröken Anderssons och att det ska vara värt att komma hit, även om man bor en bit ifrån. Det är därför som vi har noggrant utvalda blommor, växter, presenter och inredning. Du ska bli inspirerad när du kliver innanför våra dörrar.”
Över 20 år med festligheter
I januari 2001 föddes Håkans Bar & Festvåning efter att gamla välkända Westman Gille plockat ner skylten. Förutom olika typer av evenemang och helkvällar i det blå huset på Storgatan 13 så ordnar Håkan Larsson och hans personal med catering till alla möjliga festsällskap. ”Jag körde ju lastbil innan jag började med det här. Sen skolade jag om mig och jobbade som bartender i Tanumstrand. Men så hjälpte jag även Sten Westman som hade det här stället innan och när han fick lägga ner så tog vi över.” Håkan berättar att den största delen av jobbet består av catering. ”Idag har vi hand om många minnesstunder och samarbetar med flera olika begravningsbyråer i Vänersborg, Mellerud, Uddevalla och Trollhättan. Sedan är det ju en hel del jubileumsfester och bröllop också, vilket är väldigt roligt. Vi har även mycket kontakt med lokala företag. Det är många som brukar boka sina julbord hos oss. Vi handlar av varandra och hjälps åt. Det är viktigt att man stöttar det lokala tycker jag.”
Känner ni någon med en pickup?
Inför fotograferingen till omslaget för Dörrposten fick vi uppleva den Brålanda-anda som alla pratar om. Vi hade nämligen en idé om att samla ett gäng entreprenörer och eldsjälar som skulle få ställa sig på flaket på en cool pickup framför stationsbyggnaden med Lantmännens stora silo i bakgrunden. Vi frågade Marina om hon möjligtvis kände någon som hade en sådan bil. ”Hör med Mattias Palmaer. Han har en.” Och när vi fick tag på Mattias var det inget snack om saken. ”Det ska väl gå bra. Jag kan köra in den. Jag har semester.”
Alla ryms på flaket
Förutom Marina, Annika och Håkan, frågade vi även Marinas man Christer Ekstedt, som driver byggföretaget BIDAB, om han ville ställa upp på en bild till omslaget. ”Självklart”, blev svaret. Och när vi ska fotografera kikar pizzabagaren Ergün Bakir ut genom dörren på Järnvägspizzerian som ligger alldeles intill. Han tog över verksamheten 2009 och berättar att han ser fram emot att det blir ett tågstopp i Brålanda, vilket enligt Vänersborgs kommun kommer att ske senast 2028. Självklart bjöd vi med Ergün upp på flaket.
Allsång i Centrumparken
Vi avslutar dagen med ett besök på allsången i Centrumparken. Det är Lions Club som står som värdar och kvällens artister är dansbandet Ljap’s. Bänkarna framför scenen fylls på snabbt och extra stolar får bäras fram. Det märks att folket i publiken känner varandra för det hälsas och kramas åt höger och vänster. Allsången är bara ett exempel på alla aktiviteter som ideella organisationer och föreningar anordnar här. Brålanda bygdefest är ett annat populärt och välbesökt evenemang som går av
stapeln den 14 september i år. Hoppas vi ses där! Om inte, så kanske vi ses på Tomteparaden i
december?