Det är riktigt ruskväder ute i slutet av oktober när DP hälsar på Vänersborgsbostäders fastighetsvärd Julia Ohlsson och sambon Oskar Andersson för att prata om deras smarta sätt att laga mat med liten budget.
Julia Ohlsson och Oskar Andersson träffades under sin värnplikt när de båda gjorde sin befattningsutbildning på marinbasen i Karlskoga. Julia tjänstgjorde sedan som militärkock i helikopterflottiljen och Oskar som det samma, fast i amfibiebataljonen. Efter värnplikten bestämde de sig för att flytta ihop och sedan januari i år bor de – tillsammans med två sockersöta kattungar – i en nyrenoverad tvåa hos Vänersborgsbostäder på Lyckhemsgatan i Vänersborg.
Vardagsmat för 350 personer
När vi fick höra att Julia och Oskar gjorde lumpen som militärkockar blev vi naturligtvis nyfikna på hur det var. ”Först gick vi samma grundutbildning som alla får göra under tre månader. Efter det gick vi vår befattningsutbildning i nio veckor”, förklarar Julia och berättar att köken som de lagade mat i var omgjorda containrar: ”Det hände att vi fick laga frukost, lunch, mellanmål, middag för upp till 350 personer.” Att laga mat till så många ger en bra förståelse för hur man hushåller med råvaror och får maten att räcka – inte bli över.
Fastighetsbranschen för båda
Både Julia och Oskar jobbar idag inom fastighetsbranschen; Julia som fastighetsvärd på Vänersborgsbostäder och Oskar ska precis byta jobb från ställningsbyggare till sanerare i Uddevalla. ”Jag visste inte vad jag ville bli efter skolan”, förklarar Julia. ”Först ville jag bli veterinär, men efter att jag sommarjobbat fyra somrar hos Vänersborgsbostäder så blev jag nyfiken på att fortsätta.”
Laga mat från grunden
Även om båda är utbildade fältkockar är det Oskar som lagar maten hemma. ”Jag gillar inte att diska”, avslöjar Julia och förklarar att den som lagar maten också är den som tar hand om allt efteråt. ”Ja, fast då får ni tänka på att Julia får ta resten av lägenheten”, flikar Oskar in och skrattar. ”Jag tycker om att laga mat från grunden. Det blir både billigare och godare”, fortsätter Oskar. ”Och man blir stolt och känner att man har lyckats med något.”
Första egna hemmet
Julia flyttade från sin pappas lägenhet till lägenheten på Lyckhemsgatan. ”Den största skillnaden var väl att man fick upptäcka hur dyrt det är med allting. Mat och möbler kostar”, säger Julia. ”Och sen är det
ju så tråkigt att tvätta.” För Oskars del var omställningen att flytta från Östersund till Vänersborg om möjligt ännu större. ”Just nu har jag fruktansvärd hemlängtan. Jag hörde häromdagen att den första snön
redan har kommit.” Både Oskar och Julia älskar friluftsliv och allt som har med utomhus och snö att göra.
Kort datum och rabattkuponger
Medan Julia lagar TikTok-pasta och Oskar knådar surdegsbröd pratar vi om deras strategi när det gäller att handla smart och billigt. ”Julia gillar att göra matlådor, men eftersom jag ofta är ute på jobb och äter i bilen blir det svårare för mig som inte kan värma maten någonstans”, berättar Oskar. Julia förklarar att de brukar skriva inköpslistor, använda rabattkuponger och köpa varor med kort utgångsdatum. ”Vi har en lista på vad vi ska köpa, men vi är flexibla så om till exempel kyckling är billigare just den veckan tar vi det i stället för kanske köttfärs som vi tänkt från början. Vi jämför också priserna mellan olika affärer, men det vi sparar in mycket på är också att köpa mat med kort datum. Nästan allt går ju att frysa in.”
Nyår i Norrland
Så här års går det ju inte att göra ett hemma-hos-reportage utan att fråga hur det blir till jul och Julia och Oskar planerar att fira julen hemma i Vänersborg. ”I mellandagarna åker vi upp till min familj och stannar över nyår. Det ska bli skönt att få komma hem en sväng”, avslutar Oskar. Och vi på DP tackar för titten (och tipsen) och önskar en riktigt god jul och ett gott nytt år.
Julias budgettips
- Kort datum – du sparar massor på att köpa varor med kort datum.
- Medlemsrabatter – bli medlem hos flera butiker, jämför priser mellan butiker och utnyttja rabatter.
- Flexibel inköpslista – skriv en inköpslista för att undvika spontanköp. Men var flexibel så att du kan byta ut exempelvis kött till det som är billigast för veckan.
- Ris och pasta – billigt och enkelt. Du tjänar på att köpa storpack.
- Korv, grytor, soppa och paj – enkla rätter som går att variera massor.
- Baka eget bröd – mycket billigare och mycket godare.
- Frys in pålägg – köp när det är kampanj och frys in.
- Storkok och matlådor – laga mycket mat samtidigt och gör matlådor.
- Kaffetermos – köp inte kaffe ute, brygg hemma och ta med i termos.
Oskars pastatips
- Bryt inte av – koka alltid pastan hel.
- Salt som havet – använd rikligt med salt i pastavattnet.
- Stormkoka – låt inte pastan småputtra, koka ordentligt.
- Olja efteråt – ringla olja över pastan när den är klar så blir den mindre torr.
- Al dente – koka pastan någon minut kortare än vad som står på paketet för att få precis rätt tuggmotstånd. Under tiden pastan blandas med varm sås fortsätter den nämligen att mjukna något.
TIKTOK-PASTA OCH SURDEGSBRÖD (4 PORT)
Man kan experimentera mycket med detta grundrecept. Ersätta eller lägga till ingredienser. Lägg exempelvis till oliver, honung, räkor, skinka, kött, kyckling. Du kan ta bort lite fetaost och addera salladsost, creme fraiche, Philadelphiaost eller parmesan. Det går också att lägga till andra typer av kryddor ifall man vill eller extra oregano och vitlök för mer smak.
Serveras gärna med bröd.
Receptet är enkelt att göra, billigt, funkar som matlåda och blir inte så mycket disk efteråt. Något som är bra att känna till är att man ska vara frikostig med vattnet då det lätt blir torrt om det får stå en stund, samt att det kan ta lite mer tid att få önskad effekt i en del ugnar.
Brödet som Oskar bakade var surdegsbröd. Han gjorde det lätt den här gången eftersom det tar tid att
göra degen, så han köpte en färdig surdegsblandning från Ica och utgick från den. I vanliga fall kan vi utgå ifrån Icas recept på Surdegsbröd och gå lite på magkänsla. Vi gillar salt så vi brukar ofta toppa
brödet med lite salt.
Hoppas det smakar! Julia & Oskar
Ingredienser
- 2 vitlöksklyftor
- 2 förpackningar körsbärstomater eller babyplommontomater (á 250 g)
- Ca 3–4 msk olivolja
- 3 tsk torkad basilika eller oregano
- Salt
- Peppar från kvarnen (tex pepparmix)
- 1–2 förpackning fetaost (á 250 g)
- 4 port valfri pasta (gärna spaghetti, 4 port motsvarar ca 300 g okokt)
- 1 kruka basilika (för smak och topping)
Gör så här
Sätt ugnen på ca 225 grader
Skala och riv vitlöksklyftorna.
Blanda tomaterna med vitlök, olivolja och oregano/basilika i en ugnsform. Krydda med salt och peppar efter smak.
Lägg fetaost i mitten av formen. (För mer smak välj 2 fetaostar). Sätt in formen i mitten i ugnen i ca 25 min.
Sätt på en kastrull med vatten och salt till pastan.
Koka pastan enligt förpackningens instruktion.
Häll av pastan, men behåll ca 2–3 dl av kokvattnet för smak och redning.
Ta ut ugnsformen när osten och tomaterna ser lite mosiga ut.
Blanda/mosa fetaosten och tomaterna i ugnsformen, så att det blir en sås. Blanda ner pastan och späd ev. med kokvatten, lite i taget, tills pastan får en önskad krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg färsk basilika ovanpå och servera pastan.
Receptet är vegetariskt och innehåller mjölkprotein.
Vid gluten: välj glutenfri pasta.
Vid laktos: välj laktosfri fetaost.
Äggfri: välj äggfri pasta.
Byt ut animalieprodukterna i pastan (ägg) och osten (mjölk) för att få en vegansk måltid.