Pomada, punka och papadam.

Vänersborgsbostäder hyr inte bara ut lägenheter, utan även lokaler. Och det är en tidig torsdag i februari när vi beger oss bort mot Edsgatan 1B-C för att träffa några av våra driftiga hyresgäster i kvarteret Pionen och höra hur de har det.

Våra blickar fångas av den traditionella, färgglada, snurrande barberarskylten i fönstret på Salong Midos. Haidar Abdelrazak Khatab som driver salongen står och klipper en gentleman. Vi går in och sätter oss i sofforna. Vi vill inte störa varken hans koncentration eller samtalet han har med vad som uppenbarligen är en gammal kär kund.

Populär salong sedan tolv år tillbaka

Samtidigt som Haidar lägger den sista ”touchen” på herren i stolen berättar han för oss att han har varit frisör och barberare i 24 år. Salong Midos har han drivit i tolv år. ”Det har gått väldigt bra. Det är kul. Jag har många kunder som åker hit både från Uddevalla och Brålanda.”

Det viktiga är att kunden blir nöjd

Vi frågar om han har någon speciell favoritfrisyr som han gärna klipper. ”Nä, det är kul att klippa vilken frisyr som helst. Det viktiga är att kunden blir nöjd. Jag brukar be dem visa en bild på hur de vill ha det och så klipper jag så. Det brukar bli väldigt bra”, förklarar Haidar.

Bland maskiner och mästarbrev

Vi säger tack och hej till Haidar och smiter in genom granndörren till Puttes Lås & Nyckelservice. I butiken hänger nycklar i alla färger och former på tavlor och ett helt gäng olika maskiner står uppradade på arbetsbänken. Peter Öhlund står bakom disken och har precis kommit tillbaka från utejobb. ”Varje dag jobbar jag ute mellan kl. 8 och 10. Då monterar jag lås i byggnader för kommunen, olika bostadsbolag och bostadsföreningar eller för privatpersoner. Varje fredag jobbar jag i Mellerud.”

Ett av de sista skråna med gesällprov

Peter jobbade som elektriker i 15 år innan han tog över verksamheten efter sin bror. ”Jag gick som lärling, sedan avlade jag ett gesällprov”, säger han och pekar på mästarbrevet som hänger på väggen ovanför maskinerna. ”Det finns ju inte så många skrån kvar där man går som lärling och därefter avlägger ett prov. Men låsmästare är ett av dem. Det finns en 3-årig utbildning i Stockholm man kan gå annars om man inte får möjligheten att gå som lärling.” På frågan vad vi gör fel med våra lås kommer svaret fort. ”Smörjer för lite. Och det ska vara en torr spray. Teflonspray är bra!”

Från Bangladesh via Stockholm

Vi vänder in mot centrum igen och stannar till vid mässingsstolparna med det röda repet. Incredible India står det på fönstren. Mohammad Monjur Morshad, som äger restaurangen, kommer ut från köket när vi går in genom dörren. ”Välkomna!”, säger han med ett stort leende. Även om restaurangen bara funnits i fyra månader är det är en van restauratör som möter oss. Innan han öppnade Incredible India här på Edsgatan drev han en restaurang i Trollhättan med samma namn. Före pandemin drev han restaurang i Stockholm i 13 år.

Med smaker från Bombay och Calcutta

Maten är traditionell East Indian. Smakerna är från trakterna av Bombay och Calcutta. Vi frågar om kryddningar och i synnerhet den urstarka chilin. ”Jag tycker det är gott men många kan nog tycka det blir lite väl starkt”, skrattar Mohammad.

Sizlar är populäraste rätten

”Populärast är våra Sizlar-rätter, där maten kommer in på bordet i en fräsande gjutjärnsform”, berättar Mohammad. Efter en snabb sväng in i köket kommer han tillbaka med två tallrikar. ”Lite snacks vi vill bjuda på. Det här är Onion Bhaji, en indisk variant på friterade lökringar.” Vi hugger in och njuter. Mätta och varma, tackar vi för maten och beger oss i väg mot vårt sista stopp för dagen.

Mer än bara cykelservice

På hörnet Edsgatan/Gasverksgatan ligger Bernies cykelservice. Här är det full fart. Nade håller på med ett kedjebyte och Anton hjälper kunder. ”De här cyklarna har massor kvar att ge. Nya däck och en ny kedja så är de som nya igen”, säger Anton som, precis som Nade, arbetstränar på Bernies. ”Personalen består av både anställda och folk som arbetstränar”, berättar Joakim Holm, som driver verksamheten. ”Just den här verksamheten lämpar sig väldigt bra för arbetsträning. Det är sällan det är bråttom. Och är det då någon som är på väg ut i arbetslivet igen efter, säg en arbetsolycka, eller någon som inte behärskar språket fullt ut, då måste det få ta lite tid. De fyra som är anställda här nu har tidigare arbetstränat. Det blir väldigt bra.”

Joakim Holm sitter på en cykel.

Återbruk av övergivna cyklar

Här på Bernies kan man lämna in sin cykel på service eller köpa en cykel som gänget har fixat till. Det finns massor av bättre begagnade att välja på och riktiga guldkorn om man är ute efter något speciellt som till exempel gamla militärcyklar. ”Vi fixar till övergivna cyklar och säljer. Hos oss kan man köpa en barncykel för 200 kronor, det är vettigt”, avslutar Joakim. Vi på DP kan inte annat än hålla med och när vi packar ihop oss för dagen kan vi konstatera att vi fått lära oss mycket om många olika hantverk. Och oavsett om du vill få en ny frisyr, göra en nyckel, köpa en cykel eller bli mätt så är du alltid välkommen till gänget på Edsgatan 1.

Skrolla till toppen av sidan