När DP tar elbilen till Nuntorp Gård utanför Brålanda är det för att träffa Tarek Karkousa som jobbar som kock på gårdens Bistro & Skafferi. Det blir ett varmt och öppenhjärtigt samtal om att fly från krig och börja om på nytt, om vilja och drivkraft, om Brålanda och goda grannar, om att vara fotbollsförälder och kärleken till den svenska naturen. Och matlagning förstås.
Solen skiner, fåglar kvittrar och den prunkande grönskan är påtaglig när vi kliver ut ur bilen. Lantlig idyll är bara förnamnet. ”Hej, hej! Välkomna!” hälsar Anna Johansson, som äger och driver Nuntorp Gård tillsammans med sin man Richard, när vi kliver in i det nyrenoverade Bistro & Skafferi.
Kunskapscenter för gröna näringen
”Vi driver själva ett lantbruk och vår målsättning på Nuntorp Gård är att utveckla området till ett innovativt kunskapscenter för den gröna näringen. Vi vill göra det enklare för alla att välja närproducerat”, förklarar Anna innan hon kilar ut i köket för att säga till reportagets huvudperson, kocken Tarek Karkousa, att vi är här.
Bryggkaffe och ett fat med drömmar
Vi sätter oss ner med varsin kopp kaffe och börjar samtala om Tareks resa fram till nu. Han brukar inte vilja prata om upplevelserna från kriget i hemlandet Syrien, men idag gör han ett undantag. Han berättar om hur livet som advokat med fru, två barn, bil och villa plötsligt inte fanns längre, om den 23 meter långa båten som skulle föra honom och 200 andra flyktingar till Europa och Italien, men som på grund av oväder hamnade i Grekland. ”Vi stod upp som packade sillar i elva dagar i sträck.”
Från Pizza Pizza till Nuntorp Gård
Det är svårt att ta till sig de minnesbilder Tarek delar med sig av – om att lämna hela sitt liv bakom sig, om flykten och skräcken, om hur hans fru
trodde att han var död, om hur han efter fyra dagar på Restad Gård gav sig ut för att söka jobb utan att kunna ett ord svenska eller engelska. Men han lyckades. Och efter fyra år på Pizza Pizza i Vänersborg fick han kontakt med Anna Johansson på Nuntorp Gård. ”Jag älskar naturen här. Det är så vackert. I början klippte jag gräs och röjde sten. Men när de skulle öppna sin restaurang frågade de mig om jag inte ville jobba där istället.”
Brålanda känns som hemma
Idag bor Tarek tillsammans med sin fru och deras tre barn hos Vänersborgsbostäder på Hagtornsgatan i Brålanda. ”Vi trivs väldigt bra här och har många härliga grannar. Det är en fin gemenskap och vi ser efter varandra”, säger Tarek och berättar att yngsta sonen till och med kallar en av grannarna för mormor. ”Brålanda känns som hemma för oss.”
Hälften kock, hälften brandman
När vi sitter och samtalar är det lätt att bli imponerad av Tareks vilja och drivkraft. Förutom att arbeta som kock här på Nuntorp Gård är han också fotbollstränare för sin sons lag i Brålanda IF. Dessutom har han precis utbildat sig till brandman inom Räddningstjänsten. ”Jag känner att jag måste hjälpa”, förklarar Tarek.
Alltid närodlat, aldrig halvfabrikat
När det blir dags att prata mat förklarar Tarek att mat alltid varit en central del i hans liv och hur han tyckte om att vara med sin mamma i köket. Och det han tänkte bjuda oss på idag är en typisk syriansk maträtt – shawarma – i två varianter. En med lammkött och en med kycklingkebab. I köket har han förberett köttet i två härligt kryddiga marinader över natten och även bakat bröd som ligger och väntar under en rödrutig kökshandduk. ”På Nuntorp Gård lagar vi från grunden och råvarorna är alltid från trakten”, förklarar Tarek medan han steker på lammköttet på den stora stekbädden. Det doftar underbart!
Tahini är en lysande smaksättare i bland annat orientaliska rätter. Den görs på rostade sesamfrön, citronjuice och olivolja som mixas ihop och blir till en pasta. Enkelt och gott!
Marinerade smaker av mellanöstern
Det är inte annat än att man känner sig lite i vägen i restaurangköket, men vi är så nyfikna på allt som tillagas. Medan Tarek fortsätter att förbereda maten håller hans kollegor på att göra iordning ett gäng smarriga smörgåstårtor. Tiden går fort när man har roligt och vi får lite dåligt samvete när vi måste skynda oss tillbaka till Vänersborg. ”Kan vi få ta med oss varsin shawarma?”. ”Inga problem!” svarar Tarek och flyttar varsamt över maten i take-away-lådor. ”Jag skickar med er receptet på allt också.”
Vi tackar Tarek och hans kollegor för besöket och lovar att komma tillbaka när Skafferiet – en saluhall för närproducerat har öppnat på Nuntorp Gård.