Del av väggmålning på Storegårdsvägen 13

Väggmålningar som förgyller vardagen

Vi har bjudit in kända konstnärer för att måla på tre av våra väggar i bostadskvarteren. Det är en del av Artscape, ett projekt som nu totalt tar sig an nio väggar i Vänersborg. Det blir som ett färgsprakande fyrverkeri som kommer att glädja många boende och passerande i många år.

Street art möter konsthistorien

För Vänersborg har Artscape tagit fram ett unikt koncept – en kreativ ”visklek”. Artscape har valt ut ett antal välkända klassiska konstverk. Konstverken visas för författare, poeter och skribenter från Västra Götaland som får i uppdrag att skriva en text om var sitt verk. I nästa steg skapar konstnärerna ett verk utifrån texten – utan att veta vilket konstverk som är förlagan.
Projektet omfattar 9 storskaliga muralmålningar och i samband med genomförandet kommer workshops och konstnärssamtal för allmänheten att ske.

Positiva effekter

Vi vet att en vacker miljö är viktig för människors vardag, mående och trivsel. Vi vet också att en fin boendemiljö minskar skadegörelse och ökar stoltheten över kvarteret där man bor. På samma sätt som Vänersborgsbostäder väljer att sköta om sina planteringar, ställa ut sittplatser inför sommaren så väljer vi nu att satsa på konstverk i tre av våra bostadsområden.

Utvalda väggar och konstnärer

Storegårdsvägen 13

En vägg på Storegårdsvägen 13 målas av Kathrina Rupit, som kommer från Mexiko och hennes väggmålningar handlar ofta om reflektion och hållbarhet. I skrivande stund kan vi se ett ansikte framträda. Konstverket beräknas vara klart den 19 augusti.

Torpavägen 7

På Torpavägen 7 förvandlas väggen med mönster och former. Johanna Dahlberg, som skapar konst under namnet Noodls, har en kreativ bakgrund inom arkitektur och textil. Hon har redan kommit långt med grundmålningen. Muralmålningen beräknas vara klar den 21 augusti.

Niklasbergsvägen 9

Elina Metso kommer att skapa magi på muren vid Niklasbergsvägen 9! Elina från Göteborg är gatukonstnär, illustratör, utbildad spelutvecklare och en av Sveriges mest anlitade muralmålare. Bilden här ovanför är ett exempel på tidigare verk. Ni hittar fler på Instagram. Elina kommer även att leda skapandet av ett samarbetskonstverk tillsammans med Vänersborgsborgare från äldreboende och skola. Här beräknas muralmålningen bli klar den 20 augusti.

Vad är Artscape

Artscape är en organisation som sedan 2014 arbetar med att skapa offentlig konst och gatukonst över hela Sverige och har fram till idag skapat över 200 offentliga verk i samarbete med 40 kommuner. Här hittar du mer om Artscape och satsningen i Vänersborg.

Skrolla till toppen av sidan