I snart fjorton år har Träffpunkt Torpa på Kastanjevägen 35 välkomnat, hjälpt och stöttat Vänersborgs seniorer. Hit är alla välkomna för att träffa andra, läsa tidningar, spela spel, gå på gemensamma promenader, laga mat tillsammans och delta i olika aktiviteter. Men också för att få hjälp och stöd med det mesta man undrar över och för att få information om kommunens andra verksamheter och hur man tar kontakt med dem.
I en lägenhet på bottenplan på Torpaområdet i Vänersborg huserar Träffpunkt Torpa. När DP kommer på besök möts vi i dörren av Edita Diljaj. Edita är undersköterska i grunden och har jobbat här sedan i september 2021. Hon är ansvarig för ett nytt projekt där uppdraget är uppsökande verksamhet för att sprida information om verksamheten och få fler seniorer att komma med i gemenskapen.
Vi vill finnas här för fler
Vi finns också där och förklarar hur det svenska samhället fungerar, men också med kontakten till hyresvärden om något gått sönder i lägenheten. ”Välkomna hit! Det är så kul att ni ville komma”, hälsar Edita och bjuder in oss i ett av de tre rummen som finns i lägenheten. I hörnet står ett löpband och en motionscykel. ”Ja, det är en del av våra besökare som brukar använda dem”, säger Edita. På bordet har hon radat upp med foldrar på flera olika språk. ”Vi är en mångkulturell mötesplats för seniorer och deras anhöriga. Många av våra besökare har utländsk bakgrund och för dem är det en fantastisk möjlighet att få komma hit och prata på sitt hemspråk”, förklarar Edita och berättar hur viktig verksamheten är för att bryta isolering och förhindra utanförskap. ”Mitt jobb just nu är att berätta för fler att vi finns!”
Hjälp och stöd i vardagen
Mitt jobb just nu är att berätta för fler att vi finns! ”Många äldre som kommer till Sverige och inte går i skolan eller arbetar har det betydligt tuffare att komma in naturligt i samhället”, förklarar Edita. ”Vi hjälper dem att översätta brev från till exempel myndigheter och annat som kan vara svårt att förstå. Vi finns där och förklarar hur det svenska samhället fungerar. Vi hjälper också till med kontakten med hyresvärden om något gått sönder i lägenheten eller liknande. Allt som kan underlätta i vardagen.” Edita berättar också att om någon stammis inte dyker upp på ett par dagar så brukar de ringa och höra så att allt är bra. ”Att vi finns här och bryr oss på riktigt är något som våra besökare uppskattar väldigt.”
Samarbetar med andra organisationer
Edita berättar att Träffpunkten Torpa bedrivs i kommunens regi, i samarbete mellan anhörigstöd, frivilliga samt olika organisationer och ideella föreningar. ”Genom att samarbeta kan vi erbjuda våra seniorer mer hjälp och ett bredare utbud.” Hon berättar också att det finns flera olika träffpunkter i kommunen – från centrala Vänersborg till Brålanda och Frändefors. ”På kommunens hemsida finns alla adresser, program och annan information. Jag försöker också dela ut foldrar lite varstans så att fler
ska hitta oss!”
Stammisar sedan start
Många av de som kommer till Träffpunkten Torpa har gjort det sedan dag ett. En av dem är Leila Wahab. Hon har varit en flitig besökare i tolv år. När vi träffar henne sitter hon i vardagsrummet och fikar tillsammans med Mehmet Limoni – även han en stammis sedan verksamheten öppnade. ”Jag brukar komma hit varje dag, utom på fredagar”, berättar Leila. På bordet bredvid kaffet och de serbiska chokladkexen står två virkade kaffekoppar som Leila har virkat. Vi pratar om språk och Leila berättar att hon pratar fem olika. Under samtalet kring bordet förstår man snabbt att de flesta som kommer hit kan flera språk och att det blandas friskt. ”Det viktigaste är att vi förstår varandra”, säger Nedmija Iseni som har jobbat på Träffpunkt Torpa tillsammans med kollegan Mariam Omar sedan stället öppnade. Du kan också umgås, handarbeta, spela spel, läsa, laga mat, odla växter, fira högtider och gå promenader tillsammans med andra aktiva och seniora vänersborgare.
Härlig gemenskap med många skratt
När DP hälsar på är det en solig men kall förmiddag i mars, men Nedmija plockar fram bilder från en iPad och visar hur de brukar odla växter och grönsaker på baksidan av huset under vår- och sommarhalvåret. ”Det är viktigt att man rör på sig, men många äldre känner sig inte riktigt trygga med att gå ute på egen hand. Därför brukar vi även ge oss ut på gemensamma promenader i närområdet”. Nedmija visar också bilder från när man firat olika högtider tillsammans och det syns på bilderna och även under vår korta visit att det är en härlig gemenskap med många skratt som erbjuds här. På DP önskar vi såklart Träffpunkt Torpa all lycka till i fortsättningen och hoppas att ännu fler nu tar tillvara på möjligheten att komma hit.