Sedan slutet av april har hyresgästerna i tre av våra bostadsområden kunnat lämna sina gamla uttjänta kläder i tvättstugan. I samarbete med Röda Korset och Wargön Innovation är vi det första bostadsbolaget i Vänersborg med omnejd som testar hushållsnära textilinsamling.
Statistiken säger att vi svenskar slänger ungefär 8 kg kläder varje år. Per person. Rätt ner i soporna. Trots att ungefär hälften av dessa plagg skulle kunna leva vidare i återvinningsflödet genom att säljas som second handkläder. Och istället för att bara elda upp kläder eller lägga dem på en deponihög skulle man kunna använda merparten av resterande textilier till redesign eller till att skapa helt nya materia.
Textilinsamling i tvättstugor
”I ett samarbete med Wargön Innovation och Röda Korset har Vänersborgsbostäder börjat testa hushållsnära textilinsamling genom att placera två kärl i de gemensamma tvättstugorna i tre av våra bostadshus i Vargön”, berättar Gunnar Johansson, vd på Vänersborgsbostäder, ”I ena kärlet kan hyresgästerna lämna hela och rena kläder som sedan kan säljas vidare i Röda Korsets second hand-butiker. I det andra kärlet kan man lämna trasiga, men rena textilier som via innovationsprojekt eller samarbeten kan bli något annat – till exempel ett nytt plagg (re-design) eller ett nytt material.”
Vänersborgsbostäder först ut
”Det är den första textilinsamlingen, i vårt område, som görs i bostäder, med just två kärl till olika ändamål”, säger Markus Danell, verksamhetsledare på Wargön Innovation, ”Insamlingssättet har tidigare bara testats i ett flerfamiljshus i Göteborg. Utmaningen är att rätt plagg hamnar i rätt kärl och att textilierna är torra, rena och inte är nedsmutsade av kemikalier. Om det faller väl ut hoppas vi kunna utveckla konceptet, så att fler områden kan få hushållsnära textilinsamling.”
En värdefull råvara istället för avfall
”Alla kläder och textilier som samlas in skickas till oss på Wargön Innovation för sortering och värdering. Detta är en tidskrävande process som görs för hand och kräver kunskap både om mode och textilier i sig”, förklarar Markus. ”För att göra klädindustrin mer hållbar krävs storskalig återvinning av blandmaterial. Väldigt lite kläder återvinns idag till nya kläder. Det som också behövs är en storskalig sortering av kläder, lik den vi testar och utvecklar i vår test- och demoanläggning. Målsättningen är att bygga upp kunskap för en storskalig, automatisk sorteringsanläggning i Sverige.”
Fortsättning följer förhoppningsvis
”Det här är ett sätt för oss, tillsammans med våra hyresgäster, att bidra till en mer hållbar konsumtion”, säger Åsa Johansson, kommunikationsansvarig på Vänersborgsbostäder. ”Vi hoppas naturligtvis på att många tar chansen och rensar garderoben. Efter testperioden, som kommer att pågå fram till sommaren, gör vi en analys tillsammans med Röda Korset och Wargön Innovation för att se hur vi ska gå vidare.”
Gör det själv!
Som konsumenter kan vi allihop påverka till positiva förändringar genom att inte konsumera i onödan. Använd det du har. Laga. Återvinn. Köp second hand. Byt, låna eller hyr. Idag finns alla möjligheter. I Vänersborg hittar du Röda Korsets second hand mitt i stan på Sundsgatan 14. Och är du inte själv en fena framför symaskinen kan du till exempel lämna in dina trasiga jeans på Nyståhl Textil f.d.. Birgits Stuv (A F Carlssons gata 19, vid Trenova) så hjälper de dig att lappa och laga.
Visste du att…
Varje år konsumerar genomsnittssvensken 14 kg kläder och andra textilier. Men bara 3,8 kg samlas in per person och år. Närmare 8 kg hamnar i soporna, visar siffror från Naturvårdsverket. (Bara 3,2 kg stannar kvar i garderoben ett tag till.)
Det blir mer än 200 ton om dagen. Då förstår du hur mycket det är som slängs.