Mohamad Mehannas resa till Vänersborg och jobbet som kriminalvårdschef i vårt område har varit ett äventyr. Vägen hit har varit kringelikrokig och att det blev inom kriminalvården som han skulle göra karriär var inte alls självklart. Men han stortrivs med jobbet och i sin lilla övernattningslya på Sandmarksgatan.
Mohamad Mehannas resa börjar i Libanon, i en liten by där hans familj försörjer sig som lantbrukare. Under inbördeskriget 1988 lämnar han byn och föräldrarnas gård för att börja jobba i Nordafrika. Efter ett par år när det är dags för Mohamad att återvända till Libanon blossar oroligheterna upp igen och det finns ingen möjlighet att komma hem. Tio ord på svenska. Och en cykel. ”När jag var liten läste vi i skolan om att folk i Norden var utbildade och att man respekterade människor här”, berättar Mohamad. Mer än så visste han inte om landet som skulle bli hans nya hemland. När Mohamad fick sitt visum hade han inte heller en aning om hur han skulle försörja sig, vilka han skulle möta eller hur han skulle leva. Allt han hade var tio ord på svenska och pengar till att köpa en cykel.
Fira midsommar. Och fika.
”Jag cyklade runt bland gårdarna och knackade dörr för att höra om någon behövde arbets-kraft”, berättar Mohamad. Till slut fick han jobb hos en äldre man som drev jordbruk tillsammans med sin son. ”Jag cyklade mellan språkundervisningen i skolan och jobbet.” Familjen på gården kom att betyda mycket för Mohamad. De öppnade dörren till det svenska samhället och lärde honom allt från fika till midsommar. ”De bjöd in mig till sitt midsommarfirande. Jag förstod det kanske inte fullt ut just då, men det var väldigt speciellt att få vara med och uppleva små grodorna, sillen och potatisen.”
Från jordbruk till datavetenskap
Så småningom började Mohamad läsa datavetenskap på universitet. Inte så mycket för att han brann för ämnet utan mer för att det fanns en efterfrågan på den typen av kunskap. När han skrev sin slutuppsats fick han syn på en annons om ett sommarvikariat som kriminalvårdare. ”Jag passerade anstalten varje dag på väg till mina studier och blev nyfiken. Det skulle vara intressant att få se den från insidan”, berättar Mohamad. Men att sommar-vikariatet skulle bli starten på en livslång karriär hade han inte en tanke på.
Kriminalvårdschef i Vänersborg
Efter det där första sommarjobbet kom erbjudanden om nya tjänster och när Mohamad förra året tackade ja till jobbet som Kriminalvårdschef i Vänersborg var det med över 20 års erfarenhet i ryggen. Att han hela tiden har haft möjlighet att utvecklas och byta roller har gjort att han aldrig tvekat på att stanna kvar inom kriminalvården. De frågor som Mohamad brinner extra för är att hitta effektiva sätt att bryta isoleringen för häktade på ett meningsfullt sätt, särskilt för de unga: ”Många små insatser kan leda till stor förändring. Det går att påverka och förändra.”
”Bättre ut” är vår målsättning
Mohamad fortsätter med att förklara hur viktigt det är att arbeta med att motverka de negativa effekterna av frihetsberövande: ”Att man kommer ut bättre än man kom in är vår målsättning. Och lyckas vi nå klienterna redan under häktningstiden har vi bättre möjligheter att motivera någon till att hitta rätt i livet. Det är långsiktiga insatser som bidrar till ett tryggare, säkrare och mer utvecklande samhälle. ”
Trygghet börjar i kvarteret
När vi kommer in på trygghet så beskriver Mohamad Sverige som ett tryggt land och på frågan om vad man själv kan göra som individ och medmänniska för att bidra till en ökad trygghet i sitt eget kvarter svarar han: ”Man kan vara en bra förebild genom exempelvis att agera vid eventuella avvikande beteenden från ungdomar och visa hänsyn då flera av grannarna antingen är äldre och behöver vila eller familjer som har små barn.”
Goda grannar är viktigt
När Mohamad fick tjänsten som kriminalvårdschef skaffade han sig en lägenhet hos Väners-borgsbostäder och började veckopendla till och från Mariestad där han bor med sin familj. Att lära känna sina grannar är en viktig del i att trivas och Mohamad tycker att de flesta han träffat är öppna och sociala: ”Alla jag möter i området säger hej eller hälsar på något sätt. Min uppfattning är att om jag visar att jag vill ta steget att lära känna grannarna så kommer flera av dem att vara mottagliga. Det gäller att ta initiativ på ett socialt och respektfullt sätt.”
Mat är ett sätt att umgås
Vi avslutar vår intervju med att prata om mat och Mohamad berättar att han och hans fyra döttrar gillar att träffas och laga libanesisk mat tillsammans. Då brukar det bland annat bli tabbouleh (en sallad gjord på persilja, tomater, lök, oliv-olja, bulgur eller couscous, pressad citron och kryddor), baba ganoush (en röra gjord på rostad aubergine) och hummus (mosade kikärtor med sesampasta, vitlök och citronjuice). ”Det är ett fint sätt att umgås”, konstaterar Mohamad.
Mohamad hyr en etta där han övernattar under jobbveckorna. När helgen kommer reser han hem till Mariestad där familjen bor.