Magnus Kesselmark är en man som vågar säga ja till livet och inte är rädd att gå sin egen väg. Är du politiskt engagerad, bygger synthar och förstärkare, fotograferar med gamla kameror och återanvänd film, gillar att sy korsetter eller att djupdyka i rysk kultur kan det hända att du har stött på honom förut. Om inte, får du chansen här och nu.
De smått komiska inslagen börjar redan i trapphuset. Magnus bor i en tvårumslägenhet med balkong, på Belfragegatan i kvarteret Tuppen. När vi kliver ur den lilla hissen Konsten att säga upptäcker vi att hissdörren täcker för Magnus ytterdörr så vi är tvungna att stänga den helt innan vi kommer åt dörrklockan. Men där bakom står en glad och förväntansfull man som ser fram emot att få besök.
En hel del halvfärdiga projekt
”Kom in, kom in!” Magnus Kesselmark välkomnar oss med öppna armar. På distans såklart. Det är trångt i hallen för oss så vi kliver direkt in i vardagsrummet som är kombinerat arbetsrum och skaparverkstad. I bokhyllan samsas böcker och fotografier på barnen med en imponerande samling gamla rysktillverkade kameror. På golvet framför står ett gäng hemmabyggda syntar. ”Jag kan inte själv spela musik, men jag tycker det är väldigt kul att bygga de här”, berättar Magnus och erkänner samtidigt att han har en hel del halvfärdiga projekt på gång.
En andra chans i livet
Magnus berättar att han efter ett hjärtstillestånd fått en andra chans i livet, men att även om han känner sig frisk nu så har sjukdomen påverkat honom en del. ”Jag har bland annat fått lite problem med minnet ibland”, förklarar Magnus, men kan ändå inte låta bli att skämta om att det var något han skulle säga, men… Det krävs inte många minuter i Magnus sällskap för att inse att det här är en person, med en stor skopa intellekt och lika skarp humor, som går in med hull och hår i det som fångar hans intresse.
Humor, nyfikenhet och självdistans
I början av vårt samtal sätter Magnus på sig en foliehatt och börjar skämta om konspirations- teorier. ”Humor har alltid varit en viktig del i mitt liv. Sen gillar jag ju att provocera…” erkänner Magnus och ler. Samtidigt som han sätter sig i soffan pekar han på kattmotivet på sin t-shirt och frågar om vi vet vad det föreställer. Vi gissar rätt på Mästaren och Margarita (en roman av Michail Bulgakov) och kommer genast in på rysk film och litteratur. Det visar sig att Magnus är en sann russofil: ”Jag fick möjlighet att jobba som ingenjör i Ryssland och bodde där ett antal år. Det var också där jag träffade min fru.”
Kärleken till den ryska kulturen
Med tanke på Magnus politiska sympatier är det kanske inte konstigt att han fallit för den ryska kulturen också. På väggen delar en hemmabyggd Fender-kopia plats med en balalajka, i bokhyllan rysk litteratur och ryska kameror och i köket pryder en vacker matrushka- docka sin plats. Vi börjar prata om att samarbeta med ryssar och att deras sätt att kommunicera kan kännas obekvämt för oss svenskar. ”En ryss har inga problem med att stå och skrika en rätt upp i ansiktet och sedan är den konflikten löst”, förklarar Magnus.
Vänsterpartiet och Vänersborg
Att Magnus och hans fru hamnade i Vänersborg hade med jobbtillfällen att göra. De fick också tag på en trevlig lägenhet hos Vänersborgsbostäder, och även om de bytt lägenhet en gång har de stannat kvar inom bolaget. ”Ja, har man varit med i styrelsen så kan man ju inte säga annat”, säger Magnus skämtsamt, men bedyrar samtidigt att han är nöjd och trivs väldigt bra. ”Jag satt i kommunfullmäktige i nära 10 år och var väldigt engagerad ett tag”, berättar Magnus. Hans engagemang inom Vänsterpartiet i Vänersborg ledde senare till en plats i Vänersborgsbostäders styrelse. ”Jag ville påverka. Det vill jag fortfarande.”
Behov av en öppen kanal
Idag sitter inte Magnus längre med i kommunfullmäktige, men han har inte slutat engagera sig politiskt för det. På sin egen hemsida (politruk. pastisch.se) delar han med sig av sina åsikter och idéer om vad som händer i Vänersborgs kommun, politiskt sett. ”Även om jag är till vänster är det här inget uttryck för V-politik”, förklarar Magnus. ”Tvärtom, jag ser ofta goda skäl att kritisera partiets politik och de som vill föra en ojämlik V-politik.”
T-shirts med tryck och viktorianska korsetter
Behovet av att påverka, provocera och ge uttryck för sina åsikter och sin humor får Magnus även utlopp för genom t-shirts med tryck. Förutom den han har på sig dagen till ära visar han stolt upp en gedigen samling med både politiska, ironiska och humoristiska motiv. Och när vi är inne på kläder kommer vi osökt in på ytterligare ett av Magnus stora intressen, nämligen korsettsömnad. ”Det hela började för snart tjugo år sedan när jag skulle sy en korsett till min fru och letade mönster på nätet”, berättar Magnus. ”Sedan dess har jag sytt uppemot sjuttio korsetter och lett ett stort antal kurser.” Han plockar fram några av sina skapelser och håller upp dem framför sig.
Lomografi och om att skita i regler
Vi avslutar vårt besök med att titta lite extra på Magnus samling av ryska Lomo-kameror. Den ryska kameratillverkaren Lomo lever idag på att deras modeller har en egen kult kring sig. De är enkla och har inspirerat till en spontan fotostil som kallas lomografi. Magnus pratar bland annat om hur man brukar experimentera genom att ta foton med redan använd film. Han berättar också att hans egna bilder precis blivit omnämnda på en speciell sida för fotokonst. När vi slutligen säger ”hej då och tack för titten!” känns det som att det fanns tusen saker till att prata om. Men det vi framförallt tar med oss är att man inte ska begränsa sig, utan våga utforska och gå in med hull och hår i det som fångar ens intresse. Och kanske ibland skita i regler och normer också.