Klimatförändringar, pandemi, krig och skenande priser har gjort de flesta av oss mer medvetna om hur sårbar vår annars så trygga vardag faktiskt är. För att hjälpa svenska folket att vara redo i händelse av en kris har MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) initierat en årlig utbildning- och övningsvecka som vem som helst kan ta del av hemifrån – bara du har en mobil eller dator. Under vecka 39 är det återigen dags för Beredskapsveckan.
Utbildning- och övningsveckan som tidigare kallades Krisberedskapsveckan är en årlig insats för att öka motståndskraften inför kriser eller krig. Årets tema heter ”sju dagar” och via sociala medier kommer svenska hushåll att ställas inför olika val som påverkar utgången av krisen, precis så som det skulle komma att fungera vid en verklig krissituation.
Om krisen eller kriget kommer
På uppdrag av regeringen skickade MSB 2018 ut en broschyr “Om krisen eller kriget kommer”. I broschyren, som också finns som pdf på nätet, kan du läsa om hur vi ska bli bättre förberedda på till exempel allvarliga olyckor, extremt väder, IT-attacker eller militära konflikter. Broschyren blev sedan startskottet för Krisberedskapsveckan, som alltså numera heter Beredskapsveckan.
Varför behöver vi öva?
Utbildning och övning kan vara det som gör skillnad på liv eller död i en allvarlig kris. Förra årets tema handlade om hur vi kan stärka vår motståndskraft genom att ha extra mat hemma inför en eventuell krissituation. Många kommuner använde till exempel mat-temat under Beredskapsveckan 2022 för att öva på att kunna leverera måltider till äldreboenden och skolor i ett läge utan el.
Så här deltar du i Beredskapsveckan
Alla som vill delta i Beredskapsveckan kan fylla i ett formulär på MSB:s webbplats. Där hittar du även aktiviteter, handböcker, guider och material som kan skrivas ut/tryckas upp av kommuner och organisationer. Övningarna under veckan är till för både privatpersoner, företag och föreningar.
”Sju dagar”
Anledningen till att Beredskapsveckan pågår i sju dagar är just för att alla hushåll i Sverige bör ha en veckas hemberedskap. Fokus kommer att ligga på lärande, samarbete och människors olika behov, livssituation och förkunskaper. Men det finns tre återkommande mål varje år:
- att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig
- att fler privatpersoner skaffar sig en egen beredskap
- att den lokala kriskommunikationen utvecklas
Genom att du är förberedd och kan klara dig själv i en vecka så kan samhället fokusera på att
hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som brukar få stöd i vardagen kommer såklart även få hjälp i en kris, men det kan se annorlunda ut, eller dröja.
Lästips! Skydd inom 48 timmar – en artikel om de skyddsrum som finns i Vänersborg