Vi testar textilinsamling

Nu kan hyresgästerna i tre av våra områden både rensa garderoben och bidra till att förlänga livet på textilier utan att lämna hemmet. I de tre gemensamma tvättstugorna finns nu på prov två kärl, ett för plagg som kan användas igen av någon annan och ett för textil som kan omvandlas till något annat som exempelvis nya material.

Det är i de gemensamma tvättstugorna på Lärovägen, Tors Väg 1 och Tors Väg 5 i Vargön som textilinsamlingen testas. Allt som samlas in skickas till Wargön innovation för sortering. Det som är helt och rent säljs i någon av Röda Korsets second hand-butiker. Övriga textilier går via innovationsprojekt eller samarbeten till att bli nya material, redesign, bli stoppning, till återvinning och i sista hand energiåtervinning.

Efter testperioden kommer vi att göra en analys tillsammans med Röda Korset och Wargön Innovation för att se hur vi ska gå vidare. Vi hoppas att testen faller väl ut.

Genom att köpa och sälja det som redan är producerat sparar vi på jordens resurser då ungefär 80 % av klimatpåverkan från textilier sker vid produktionen.

Först ut i vårt område

Detta är den första textilinsamling i bostäder där två kärl för olika ändamål används i vårt område. Insamlingssättet har tidigare bara testats i ett flerfamiljshus i Göteborg. Utmaningen är att rätt plagg hamnar i rätt kärl så det är viktigt att läsa vad som ska vara lägga var och att textilierna är torra, rena och inte är nedsmutsade av kemikalier.

Om Röda Korset

Röda Korset har cirka 250 butiker runt om i landet och finns nu också på Tradera.se. Butiken i Vänersborg är väldigt fin och välbesökt. Överskottet från intäkterna i Röda Korsets butiker går till nationell och internationell hjälpverksamhet.

Om Wargön Innovation

Wargön Innovation är en innovationsmiljö som lotsar företags och entreprenörers materialinnovationer från idé- och gramskala till marknadsfärdiga produkter. Det sker bland annat genom parallell affärs- och teknikutveckling. Fokus är textil och biomaterial och företag i Västra Götalands län.

Skrolla till toppen av sidan