Viskleken som blev väggkonst

Till en början var det nog en del av er som undrade vem som hade kladdat krumelurer på utvalda fasader runt om i stan. Men allt eftersom konstverken på väggarna växte fram växte även intresset och engagemanget bland vänersborgarna. Och det bestående slutresultatet av konstfestivalen Artscape 2023 Vänersborg är inget mindre än magiskt om du frågar oss på Vänersborgsbostäder.

Mellan den 14 augusti och 1 september i år befann sig nio internationellt kända konstnärer i Vänersborg för att delta i Artscapes överlägset största projekt för 2023. Och vi på Vänersborgsbostäder ställde tre av våra väggar till förfogande. ”Det här är vårt överlägset största projekt under 2023, vårt flaggskepp. Konceptet för detta projekt har varit lite experimentellt. Att med hjälp av litterärt skapande knyta ihop gatukonst med konsthistoria”, berättar Daniel Wakeham, en av grundarna av den ideella konstföreningen Artscape.

Mexikanska Kathrina Rupits konstverk, som pryder väggen på Storegårdsvägen 13 M i Vargön.

Klassisk visklek i ny tappning

Hur de nio konstverken blev till kan beskrivas som en variant av den klassiska viskleken; världsberömda målningar presenterades för utvalda skribenter som har en lokal anknytning till Vänersborg. Varje skribent fick varsitt konstverk som de skulle tolka och sedan skriva en text. Texterna förmedlades sedan av Artscape till konstnärerna som fick varsin text som inspiration och underlag till sin väggmålning. Enbart skribenterna visste vilket som var originalkonstverket som allting utgick ifrån. Och endast Artscapes projektledare Tor och Daniel hade koll på vilken konstnär som fick tolka vilken text. Allt hölls hemligt fram till och med den stora invigningen som gick av stapeln den 1 september.

På Torpavägen 7 har svenska NOODLS målat ett suggestivt grafiskt mönster.

Främst för vänersborgarna

”Intresset för gatukonst är stort och även om vi gör detta främst för vänersborgarna så vet vi av erfarenhet att målningarna kommer att locka såväl nationella som internationella besökare”, berättar Daniel. ”Vänersborgsbostäder är med och upplåter väggar för projektet. Och det är just fastighetsägarna
i stan, inte minst Vänersborgsbostäder som finansierat konsten som målats på deras tre fastigheter.”

Konstvandringar och ökad turism

”De här nio muralmålningarna kommer att locka besökare. Vi planerar att anordna konstvandringar, vilket i sin tur genererar hotellnätter, restauranggäster och öka handel. Det här initiativet gynnar hela besöksnäringen i Vänersborg”, förklarar en stolt Petra Arlebo, verksamhetsutvecklare på Forum Vänersborg, som också är initiativtagare till projektet.

På Petersbergsvägen 44 blickar en fårad sjöman ut över havet. Det mäktiga konstverket är utfört av konstnären Gore, från Trollhättan. Fastigheten ägs av B.A. Johansson Fastighetsförvaltning

Pop-up-aktiviteter runt hela stan

Utöver skapandet av de nio väggmålningarna fylldes stan med olika pop-up-aktiviteter på utvalda platser. En av dessa aktiviteter var en workshop på Niklasbergsvägen, där både äldre från Niklasbergs äldreboende och ungdomar från fritidsklubben Barnens Kastanj satte sina handavtryck på muren som konstnären Elina Metso förvandlade till vacker konst.

Vackert, tryggt och trivsamt

Vänersborgsbostäders tre konstprydda väggar hittar du på Torpavägen 7, Niklasbergvägen 9 och Storegårdsvägen 13M. ”Vi vill skapa trivsamma boendemiljöer som känns både vackra och trygga. På samma sätt som vi jobbar med gröna ytor, planteringar och grillplatser så ser vi det här som ett sätt att skapa en härlig vardagsmiljö för de som bor hos oss. Vi vet att om man bor i en fin miljö så vill man bevara den så. Det minskar skadegörelse och ökar tryggheten. Vi hoppas också att det kommer öppna upp för samtal och öka gemenskapen grannar emellan”, avslutar Åsa Johansson, som är kommunikatör på Vänerborgsbostäder.

Lästips! ”Fin konst ska inte gömmas undan” Ett samtal med Daniel Wakeham, en av grundarna av Artscape. Om hur två gamla klasskamrater från högstadiet slog sig ihop och gjorde gatukonsten rumsren i Sverige.

Skrolla till toppen av sidan